Linkovi

Ahmadinedžad ponovo kritikuje Obamu zbog komentara o iranskim izborima


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je ponovio kritike upućene američkom predsedniku Baraku Obami i rekao da se Sjedinjene Države mešaju u iransku unutrašnju politiku.

Novinska agencija IRNA je danas prenela da je iranski lider rekao da Obama govori o promeni, ali nastavlja da se meša u iranske državne poslove. Predsednik Obama je juče rekao da je posleizborno nasilje nad demonstrantima u Iranu „nečuveno“ i istakao da će najnoviji događaji uticati na bilo kakav direktan dijalog sa Iranom. Iransko Ministarstvo inostranih poslova je odbacilo saopštenje Grupe 8, koja je osudila nasilje u Iranu i zatražila od Irana da poštuje ljudska prava i slobodu govora. Portparol ministarstva Hasan Kaškavi, kako navodi državna agencija IRNA, optužio je Grupu 8 da pokušava da interveniše i da donosi „prenagljene zaključke“.

Masovne ulične demonstracije posle spornih izbornih rezultata su u najvećoj meri ugušene, posle hapšenja stotina ljudi i pojačanog prisustva policije na ulicama. Zvaničan broj mrtvih u nasilju je 17, ali očevici kažu da je daleko veći. Provladina agencija FARS je juče objavila da je policija u Teheranu zauzela zgradu u kojoj je bio operativni izborni centar neimenovanog predsedničkog kandidata. Prema tom izveštaju, policija tvrdi da je zgrada korišćena kao „komandni centar za vođenje psihološkog rata protiv iranske nacionalne bezbednosti“. Ista agencija je objavila i da je šefu informativne kancelarije poraženog predsedničkog kandidata Mir Hoseina Musavija, Abolfazlu Fatehu, zabranjeno da napusti zemlju - zbog umešanosti u postizborne aktivnosti. Fateh pohađa doktorske studije u Britaniji.

XS
SM
MD
LG