Linkovi

Novi kompjuterski model predviđa tempo izumiranja sisara


Na zemlji se odvija šesto po redu masovno izumiranje, kojim je obuhvaćena približno jedna četvrtina svih vrsta sisara, kaže Ana Dejvidson, međunarodni istraživač u oblasti konzervacije životinjskih vrsta i saradnica Univerziteta države Nju Meksiko i Univerziteta Meksika, u Meksiko sitiju.

Ona kaže da opasnost po sisare proističe iz nekoliko činilaca, kao što su klimatske promene, uništavanje šuma i ilegalan lov.

"Štagod da je loše mi to radimo. Naš uticaj na zemlju je ogroman. U ovom trenutku ljudske aktivnosti odvijaju se na 83 odsto površine planete. A to znači da je na milione životinjskih vrsta, sa kojima delimo planetu, pod uticajem i trpi zbog naših aktivnosti," kaže ona.

Dejvidson i nekoliko drugih naučnika koji se bave pitanjima konzervacije razvili su kompjuterski model za projektovanje mogućih trendova izumiranja ugroženih sisara, koje je identifikovao Međunarodni savez za konzervaciju prirode, IUCN.

Spisak obuhvata više od 1100 ugroženih životinja, od kojih su neke svrstane u kategoriju kritično ugroženih, kao što je iberijski puh. Druge, kao mačka ribolovac, iz jugoistočne Azije, smatraju se za ugrožene vrste zbog gubitka prirodnih staništa.

Dejvidson kaže da je model dizajniran tako da pokaže koje će vrste sisara biti ugrožene u budućnosti, uzimajući u obzir nekoliko ekoloških faktora, kao što je ukupna površina zemlje na kojoj se kreću.

"Uzimamo u obzir da li neka životinja živi na zemlji, na drveću, u okeanu ili drugde. Takođe unosimo veličinu grupa, što je mera društvenosti pojedinih vrsta. Koristimo istorijske podatke koji nam pokazuju koliko brzo se neke životinje razmnožavaju i tome slično," kaže ona.

Ana Dejvidson kaže da su vrste krupnijih životinja ugroženije od manjih jer se često nadmeću sa drugim mesožderima za postor i hranu, pa ne rađaju mnogo mladunaca. Dejvidson kaže da taj kompjuterski model predstavlja pokušaj da se pomogne konzervatorima da precizno usmeravaju svoje resurse.

"Naša sradstva su veoma ograničena. Dakle, veoma je važno da budemo u stanju da imamo ove smernice i podešavamo svoja nastojanja," kaže Ana Dejvidson.

Novi kompjuterski model za konzervaciju sisara opisan je u časopisu Anali nacionalne akademije nauka.

XS
SM
MD
LG