Linkovi

Visoki iranski sveštenik traži stroge kazne za demonstrante


Visoki iranski sveštenik, Ahmad Hatami, pozvao je vlasti da strogo kazne lidere postizbornih protesta. U propovedi održanoj danas na teheranskom univerzitetu Hatami je rekao da bi sa učesnicima nemira trebalo postupiti svirepo i bez milosti. On je pored toga optužio strane novinare da su podstrekivali demonstracije.

Vlasti u Iranu su silom ugušile masovne proteste predvođene poraženim predsedničkim kandidatom, Mirom Hoseinom Musavijem, koji tvrdi da je rezultat izbora lažiran. U sukobima sa snagama bezbednosti poginulo je najmanje 17 ljudi dok je na stotine uhapšeno.

Najviše zakonodavno telo Irana, Savet čuvara islamske revolucije, danas je odbacilo tvrdnje o nameštanju izbora, održanih 12. juna, i nazvalo to glasanje najčistijim ikada održanim u toj zemlji. Zvanična iranska novinska agencija IRNA kaže da pomenuti savet nije pronašao nikakve krupnije nepravilnosti u glasanju, kojim je sadašnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad proglašen velikim pobednikom.

Mir Hosein Musavi je u četvrtak obećao da će nastaviti da se odupire pritiscima da odustane od tvrdnje da su izbori bili lažirani. On je takođe pozvao svoje pristalice da nastave sa protestima na način koji neće izazivati napetost.

Pristalice opozicije danas su odale poštu mladoj ženi, Nedi Agi Soltan, koja je ubijena tokom demonstracija.

XS
SM
MD
LG