Linkovi

Eksperti: Za iransku vladu kriza tek počela


Senatski odbor za spoljnopolitičke odnose u sredu je organizovao pretres o aktuelnoj političkoj krizi u Iranu i opcijama za američku spoljnu politiku na kojem je učestvovalo više uglednih eksperata. Učesnici su se saglasili da je uprkos brutalnom ugušivanju mirnih demonstracija od strane iranske vlade, pokret opozicije daleko od toga da bude okončan.

Predsednik senatskog odbora za spoljnopoltiiočke odnose, demokrata Džon Keri iz Masačusetsa, rekao je da su dogadjaji u Iranu posle predsedničkih izbora 12. Juna doveli do ogorčenenja medjunarodne zajednice i izraza podrške demonstrantima opozicije koji zahtevaju punu istragu glasanja. Keri je, medjutim, naglasio da je predsednik Obama izneo odmereni zvaničan odgovor Sjedinjenih Država.

„Ako zaista želimo da damo podršku umerenim snagama, a ne samo da zabeležimo retoričke poene, moramo da razmislimo o posledicama naših reči. Istorija naših odnosa sa Iranom je duga i opterećena problemima,“ rekao je Keri.

Nekoliko vodećih republikanskih zakonodavaca, pa i pojedine demokrate, pozvali su predsednika Obamu da reaguije oštrije na nasilno ugušivanje demonstracija od strane iranske vlade. Predsednik Obama je, medjutim, odgovorio da ne želi da pruži izgovor Teheranu za tvrdnje kako se SAD mešaju u unutrašnja pitanja Irana i da reči koje on izgovori u svojstvu predsednika imaju odredjene posledice.

Karim Sadžadpur, analitičar u Karnegijevoj zadužbini za medjunarodni mir, složio se sa senatorom Kerijem da je predsednik Obama bio u pravu kada se odlučio za oprezan ton, rekavši da je njegov stav „zreo i inspirisan dobrim namerama“. On je dodao da opozicioni lideri u Iranu sa kojima je razgovarao nisu tražili oštriji odgovor Sjedinjenih Država.

„Ja kažem ljudima da prihvatam stav lidera opozicionbog pokreta u Iranu. Ako oni traže da Sjedinjene Države reaguju oprezno i da se uzdrže od direktne uloge, to je zato što poznaju situaciju mnogo bolje od nas.“

Sadžadpur je, medjutim, pozvao druge zemlje, poput Japana, i Južnoafričke republike, da oštro osude represivne metode vlade u Teheranu i da pokažu svoju solidarnost sa demonstrantima.

Majkl Sing, analitičar u vašingtonskom Institutu za bliskoistonču politiku, i bivši šef odseka za Bliski istok u Savetu za naconalnu bezbednost, u administraciji Džordža Buša, smatra da su izgledi za kontakte sa iranskom vladom znatno umanjeni i da bi SAD trebalo da pruže iranskim disidentima svu moguću podršku.

„Mislim da će, ukoliko Iranska vlada shvati da ne mora da plati nikakvu cenu posle ogorčenih reakcija medjunarodne javnosti to iskoristiti da nas zaista blokiraju u nuklearnom pitanju. I, kada se budemo vratili tom pitanju, što ćemo na kraju morati da učinimo, nećemo imati nikakvog izbora,“ kaže Sing.

Ipak, eksperti su se složili da je za iransku vladu kriza tek počela,
Još jednom analitičar Karim Sadžadpur:

„Opozicija ulazi u novu fazu. Umesto da pokuša da pokaže svoju snagu tako što će izvesti što veći broj ljudi na ulice, mislim da oni shvataju da je sledeći korak da pokušaju da se usredsrede na glavne arterije iranske ekonomije. Oni su već pozvali na organizovanje štrajkova na bazarima i od strane malih biznisa, kao i u glavnim industrijama, poput naftne industrije - i od strane glavnih sindikata.“

Sadžadpur i drugi eksperti preporučili su senatorima da zastanu sa usvajanjem rezolucije kojom bi se tražilo uvodjenje novih sankcija Teheranu, rekavši da je bolje sačekati dalji razvoj dogadjaja na ulicama iranskih gradova.

XS
SM
MD
LG