Linkovi

EU odlaže pregovore sa Hrvatskom


Neriješeni granični spor izmedju Slovenije i Hrvatske je ključni razlog što je danas češko predsjedništvo EU objavilo da je medjuvladina konferencija EU i Hrvatske o napretku te zemlje u evropskim integracijama, odgodjena. Navedeno je da dok se ne riješi spor Zagreba i Ljubljane, neće biti otvaranja novih i zatvaranja starih poglavlja pregovora Hrvatske o pristupanju EU.

Više niko ni ne broji koliko su se puta susreli slovenački i hrvatski zvaničnici u Briselu, nastojeći, uz podršku Evropske unije, konačno razriješiti ovaj skoro dvoje decenije dug spor oko pomorske granice dvije zemlje. Koristeći pravo da kao članica Unije blokira pregovore
Hrvatske sa Evropskom unijom, Slovenija je to i učinila prošlog decembra, čineći potpuno neizvjesnim nastavak pregovaračkog procesa koji se, prema planu Zagreba, trebao okončati do kraja ove godine. Riječ je o nezaobilaznoj prepreci za Hrvatsku, koja od oktobra 2005. godine pregovara sa Briselom i nada se prijemu u Uniju krajem ove decenije. Posljednji pokušaj postizanja sporazuma uz evropsko posredovanje je propao neposredno pred nedavni samit evropskih lidera.

"Od prvoga dana smo govorili da je pitanje granica bilateralno pitanje i da nije korektno da Slovenija to pitanje koristi kao razlog za blokadu hrvatskih pristupnih pregovora," izjavio je ministar spoljnih poslova Hrvatske, Gordan Jandroković.

Ministar spoljnih poslova Slovenije, Samuel Žbogar je uzvratio:

"Vidite, taj problem nije naš, nismo ga mi izmislili, to je hrvatski problem i Hrvatska ga treba riješiti".

Kako je propao prijedlog Evropske komisije o medjunarodnom posredovanju u sporu, češkom predsjedništvu nije preostalo ništa drugo nego da otkaže planirani sastanak sa hrvatskim zvaničnicima jer, trenutno, svako razmatranje napredovanja te zemlje prema Briselu, zastane pred slovenačkom blokadom.

"Da li namjeravamo da učinimo sve što je moguće? Odgovor je Ne. Postoje različite blokade u različitim državama, i kažem da mislim da je sada vrijeme za period preispitivanja u obje države. Riječ je o bilateralnom problem. Odgovornost za rješavanje bilateralnih pitanja
leži na tim državama. To ne bi trebalo da utiče na pregovore o pristupu, ali, kao što vidimo, ipak utiče. Sada je vrijeme da se obje države preispitaju, a mi ćemo vidjeti da li to u nekom trenutku donosi ikakve rezultate,"
izjavio je švedski ministar spoljnih poslova i novi predsjedavajući Evropskog savjeta, Karl Bilt.

XS
SM
MD
LG