Linkovi

Državni sekretarijat odbacio tvrdnje Radovana Karadžića o imunitetu


Američki državni sekretarijat je danas izdao saopštenje u kojem odbacuje tvrdnje haškog optuženika Radovana Karadžića da je od američkog ambasadora Ričarda Holbruka dobio obećanje da će biti pošteđen suđenja pred Haškim tribunalom:

"Radovan Karadžić je 25. maja 2009. uputio Međunarodnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, podnesak naslovljen „Sporazum sa Holbrukom,“ u kojem zahteva da optužnica protiv njega bude odbačena pošto mu je američki ambasador Ričard Holbruk obećao imunitet od krivičnog gonjenja ukoliko se bude povukao iz javnog života.

Sjedinjene Države su upoznate sa tom tvrdnjom i više puta su jasno predočile da ne postoji nikakav sporazum o pružanju imuniteta Radovanu Karadžiću od krivičnog gonjenja za ratne zločine. Ni ambasador Holbrik niti bilo koji drugi zvaničnik Sjedinjenih Država nije bio u situaciji da Karadžiću ponudi takav imunitet i stoga do takve ponude nije došlo. Dr. Karadžić jeste potpisao izjavu, o čijem tekstu su pregovarali ambasador Holbruk i tim visokih zvaničnika američke vlade sa visokim srpskim zvaničnicima u Beogradu, 18. jula 1996. Karadžić nije prisustvovao sastanku. U toj izjavi dr. Karadžić je obećao da će napustiti tadašnji položaj i povući se iz javnog života, ali nije postojao quid pro quo.

U skladu sa predanošću saradnji sa Tribunalom, Sjedinjene Države redovno pružaju informacije i tužilaštvu i odbrani. Kao deo standardne prakse, i odazivajući se zahtevima Karadžićevog pravnog savetnika, dr. Karadžiću smo predali brojna dokumenta, od kojih je nekolicina citirana u pomentom podnesku Tribunalu podnetom 25. maja, 2009. Međutim, mi smatramo da je dr. Karadžić iskrivljeno predstavio informacije koje je dobio.

U interesu transparentnosti i tačnosti, mi nudimo javnosti uvid u dokumenta koja se tiču tvrdnji o sporazumu o pružanju imuniteta, a posebno pokazuju neosnovanost tvrdnje dr. Karadžića. Kao što ti dokumenti pokazuju, prilikom postizanja sporazuma o Karadžićevom povlačenju iz javnog života, vlada Sjedinjenih Država više puta jasno je predočila da i dalje očekuje da će Karadžić biti izveden pred sud u Hagu. Ovaj stav je očigledan kako u saopštenjima za štampu, tako i privatnim diplomatskim komunikacijama, kao što su pisma državnog sekretara Vorena Kristofera i ambasadora Holbruka predsedniku Srbije, Slobodanu Miloševiću.

Sjedinene Države poštuju pravosudnu nezavisnost Tribunala i čvrsto podržavaju rad i ovlašćenje Tribunala da obavi istragu i dovede pred sud odgovorne za neke od najstrašnijih zločina u dosadašnjoj istoriji. Mi smo čestitali srpskim vlastima na hapšenju Radovana Karadžića i njegovom transferu u Haški tribunal, 21. jula, 2008. i taj dan smo pozdravili kao važan korak na putu pravde i pomirenja na Balkanu. Naša trajna politika je da obezbedimo da optuženici za ratne strahote budu privedeni pred lice pravde."

XS
SM
MD
LG