Linkovi

Bernanki u Kongresu, ekonomija opada sporije 


Predsednik američke Centralne banke, Ben Bernanki, brani svoje postupke u sklapanju dogovora o spasavanju jedne od najvećih američkih banaka - vrednom više milijardi dolara.

Bernanki je na današnjem pretresu pred kongresnim odborom rekao da je Centralna banka postupala sa najvećim integritetom - tokom spajanja privatne Benk of Amerika i propale investicione kompanije Meril Linč. Kritičari kažu da su Bernanki i bivši sekretar za finansije Henri Polson zapretili da će direktori Benk of Amerika biti otpušteni, ako ne sklope dogovor.

Pojedini kongresmeni, među kojima je i republikanac Darel Ajsa, optužuju ih da su učestvovali u vladinom skrivanju činjenica. Bernanki odbacuje obe optužbe i tvrdi da su lideri Federalnih rezervi isključivo hteli da spreče širenje finansijske krize.

U međuvremenu, američka ekonomija se smanjila po godišnjoj stopi od 5,5 odsto u protekla tri meseca, što je dve desetine procenta manje nego što se predviđalo. Novi podaci pokazuju i da se ekonomija smanjuje sporije nego u poslednjem kvartalu prošle godine.

Izveštaj Sekretarijata za rad istovremeno pokazuje da se stanje na američkom tržištu rada neznatno pogoršalo. Broj Amerikanaca koji se prijavljuju za pomoć za nezaposlene, prošle nedelje se prvi put povećao za 15 hiljada, tako da sada ukupan broj nezaposlenih iznosi 627 hiljada.

XS
SM
MD
LG