Linkovi

Obama: Zakon o reformi zdravstva - do kraja godine


U okviru kampanje za svoj plan reforme sistema zdravstvene zaštite, predsednik Obama danas odgovara na pitanja gradjana na javnom forumu mreže ABC.

Debata o reformi zdravstva je ovih dana u centru pažnje u Vašingtonu. Predsednik Obama je obećao da će u saradnji sa Kongresom nastojati da zakon o reformi zdravstva bude usvojen do kraja godine.

„Znamo da moramo da sprovedemo reformu sistema i uveren sam da to možemo da ostvarimo ako udružimo snage,“ poručio je Obama.

U sredu su i Predstavnički dom i Senat održali pretrese o toj temi.

„Jasno je da ne možemo da nastavimo sa istim obimom troškova koji su neodrživi,“ izjavila je sekretarka zdravlja Ketlin Sibelius.

Medjutim, administraciju očekuje teška borba. Mnogi zdravstveni radnici i lekari, kao i republikanci, već su uznemireni povodom dela reforme koji uključuje javno osuguranje i upozoravaju da bi to moglo da znači i preuzimanje čitavog sektora zdravstva od strane vlade.

„Ako se vlada umeša u zdravstvo to će značiti samo - lošiji kvalitet i manju dostupnost usluga, kao i povećanje poreza,“ kaže lider republikanske manjine u Predstavničkom domu, Džon Bejner.

Prema najnovijoj anketi Vašington Posta i mreže ABC, 62 odsto Amerikanaca podržava plan administracije o reformi zdravstva, ali je, istovremeno, 80 odsto zabrinuto da bi to moglo da dovede do pogoršanja kvaliteta zdravstvenih usluga i povećanja budžetskog deficita.

„Mislim da je najveća briga svih porodica visoka cena zdravstvenih usluga, što u krajnjoj liniji znači, da nemaju adekvatno osiguranje,“ upozorio je tim povodom predsednik Obama.

Predsednik Obama će takodje o planu reforme zdravstva razgovarati i sa guvernerima saveznih država kako bi se upoznao sa njihovim stavovima.

XS
SM
MD
LG