Linkovi

Istraga o uzroku sudara dva voza u toku


Prema poslednjim nalazima u istrazi o sudaru dva voza u vašingtonskom metrou, portparolka Nacionalnog odbora za bezbednost u saobraćaju, Debi Hersman, kaže da je kočnica za slučaj opasnosti bila aktivirana, kao i da postoje vidljivi znaci da je vozač voza, koji je udario u zadnji deo drugog, pokušala da zakoči pre sudara koristeći obične kočnice. Hersman dodaje međutim da su kočnice za slučaj opasnosti možda aktivirane tokom sudara.

Vozač, Dženis Mekmilan, je jedna od 9 poginulih u sudaru koji se u ponedeljak dogodio u severoistočnom delu Vašingtona. Istražitelji navode da je vozom bilo upravljano automatski i da je kompjuterski sistem trebalo da ga zaustavi pre nego što je udario u voz ispred sebe.

Hersman je poručila i da će Mekmilanin mobilni telefon, SMS poruke, krv i radno vreme biti detaljno ispitani kako bi se utvrdilo šta je dovelo do katastrofalne nesreće.

Dve skorije nesreće – voza u predgrađu Los Anđelesa i trolejbusa u Bostonu, bile su posledica toga što su vozači pričali preko mobilnog telefona ili slali SMS poruke, ali generalni menadžer vašingtonskog transportnog sistema naglašava da za sada nema dokaza da je i Mekmilan koristila mobilni telefon neposredno pred nesreću.

Vagoni voza koji je pretrpeo udarac su među najstarijim modelima, koji su kako tvrdi Hersman, trebalo da budu zamenjeni na predlog Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja, ali za to nije bilo dovoljno novca.

XS
SM
MD
LG