Linkovi

Reforma globalnog finansijskog sistema na dnevnom redu u UN


U sedištu Ujedinjenih Nacija u Njujorku danas počinje trodnevna konferencija o reformi globalnog finansijskog sistema i mehanizmima za pomoć zemljama u razvoju na kojoj učestvuju predstavnici 126 zemalja.

Generalni sekretar UN, Ban Ki-mun pozvao je članove G8 da poštuju svoje obaveze i pomognu zemljama u razvoju, a ne da se povuku sada kada je pomoć najpotrebnija i dodao da za mnoge zemlje ne postoji injekcija za oporavak, a da se kao rezultat trenutne krize i klimatskih promena povećalo i ekstremno siromaštvo.

Ocene o trenutnoj ekonomskoj situaciji idu od negativnog komentara predsednika ženevskog Južnog centra, Martina Nora da su zemlje u razvoju pretrpele velike gubitke i da su isključene iz, kako ih je nazvao "ekskluzivnih klubova" ekonomski razvijenih zemalja, kao što je Grupa 8, pa do retko pozitivne ocene Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) da je najgora recesija u poslednjih 60 godina pri kraju.

Ista organizacija navodi da će negativni rast u 30 zemalja članica biti 4,1 odsto, a ne 4,3 kako se ranije predviđalo, kao i da očekuje manji ekonomski rast tokom 2010. OECD u istom izveštaju upozorava da će ekonomska i socijalna šteta naneta krizom, ipak biti dugotrajna, kao i da iako neke veće zemlje, kao što je Kina, već vide znake oporavka, svetska privreda će ove godine ipak zabeležiti pad od 16 odsto.

Generalni sekretar OECD-a, Angel Guria takođe je rekao da će stopa nezaposlenosti nastaviti da raste, i ujedno sugerisao zemljama članicama da održavaju niske kamatne stope.

XS
SM
MD
LG