Linkovi

Iranski vrhovni lider: Nacija neće popustiti pod pritiskom


Iranski vrhovni lider, Ajatola Ali Hamenei, kaže da Iran neće popustiti pod pritiskom u svetlu post-izbornih protesta oko spornih predsedničkih izbora u toj zemlji.
Do njegove današnje izjave došlo je dan pošto je iranski Savet čuvara islamske revolucije isključio mogućnost poništavanja izbornih rezultata, uprkos pronalaženju neregularnosti sa glasovima u 50 izbornih jedinica.
Američki predsednik Barak Obama juče je rekao da postoje „brojna pitanja“ o legitimnosti tih izbora, koji su završeni ubedljivom pobedom aktuelnog predsednika, Mahmuda Ahmadinedžada.
U međuvremenu, na internetu su objavljeni pozivi za održavanje opozicionog skupa, danas popodne, ispred iranskog parlamenta, ali ti planovi ne mogu da budu potvrdjeni iz nezavisnih izvora. Iranska elitna Revolucionarna garda upozorila je da će upotrebiti silu za slamanje demonstracija, koje se održavaju u znak protesta zbog izbornih rezultata.
Nezavisno od toga, jedan saradnik blizak poraženom reformističkom kandidatu, Miru Huseinu Musaviju, rekao je da je policija izvršila pretres redakcije dnevnika čiji je vlasnik bivši premijer i uhapsila 25 zaposlenih. Isti pomoćnik je danas izjavio za zapadne medijske organizacije da se ta racija odigrala u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG