Linkovi

SAD nastoje da podstaknu "zelenu" automobilsku revoluciju


Američki sekretarijat za energetiku odobrio je uslovne zajmove dvema vodećim svetskim autkompanijama, Fordu i Nisanu, za usavršavanje proizvodnje ekonomičnih vozila. Ta odluka je takodje deo plana da SAD preuzmu ulogu lidera u savremenoj automobilskoj tehnologiji.

Ford, drugi najveći proizvodjač automobila u SAD dobiće gotovo 5,9 milijardi dolara da bi poboljšao ekonomičnost svojih vozila i smanjio emisije štetnih gasova na nekim od svojih najpopularnijih modela.

Nisan, treći najveći japanski proizvodjač, dobiće milijardu i 600 miliona dolara za proizvodnju električnih vozila i akukmulatora u saveznoj državi Tenesi. Nisan planira da počne prodaju električnih vozila u SAD početkom sledeče godine i očekuje da će taj projekat omogućiti otvaranje hiljadu 300 radnih mesta. Američki proizvodjač sportskih električnih vozila, Tesla, dobiče 465 miliona dolara.

Obamina administracija je ukupno izdvojila 25 milijardi dolara u vidu zajmova za unapredjenie proizvodnje ekonomičnih vozila. Istovremeno, neke od vodeih svetskih autokompanija donose odluke o ulaganju u odredjene vrste tehnologija za proizvodnju ekonomičnih vozila. Najveći proizvodjač automobila na svetu, Tojota, saopštila je da se nada da će moći da iznese na tržite vozilo na bazi gorivne ćelije do 2015. godine. Ta vrsta vozila koristi vodonik kao gorivo i ispušta samo vodenu paru. Tojota je takodje saopšila da će nastaviti da se fokusira na hibridne benzinsko-električne automobile, poput svog popularnog modela Prius.

Medjutim, Nisan je na godišnjem sastanku saopštio da će nasataviti da se fokusira na proizvodnju isključivo električnih vozila i da planira da ponudi takva vozila već 2012. godine.

XS
SM
MD
LG