Linkovi

Medjunarodna reagovanja na zbivanja u Iranu


Britanija je saopštila da je proterala dvojicu iranskih diplomata - posle naređenja Irana da dvojica britanskih diplomata napuste Teheran.

Iranska vlada je optužila Britaniju i druge zapadne zemlje da se mešaju u unutrašnju politiku Irana, ali je britanski premijer Gordon Braun izjavio da je proterivanje neopravdano i da su iranske tvrdnje da se Britanija meša bez ikakve osnove. Portparol Bele kuche Robert Gibs je izjavio da Vašington veruje da masovni protesti posle izbora označavaju - kako se doslovno izrazio - početak promene u Iranu. Nekoliko članica Evropske unije, medju kojima su Francuska, Češka i Finska, pozvalo je danas iranske ambasadore da im ulozzi protestne note zbog obračunavanja sa opozicijom u Iranu. Rusija je saopštila da su izborni sporovi unutrašnja stvar Irana, koja bi morala da se rešava u punoj saglasnosti sa iranskim Ustavom i zakonima.

Iran je u medjuvremenu optužio generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna da se meša u unutrašnju politiku Irana, posle zahteva da vlasti odmah prekinu hapšenja i upotrebu sile protiv pripadnika opozicije. Iransko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da Ban protivreči svojim dužnostima i ignoriše činjenice u vezi sa predsednicckim izborima. Ban je u svom saopštenju zatražio od konzervativne Iranske vlade i reformističke opozicije da reše neslaganje mirnim putem.

XS
SM
MD
LG