Linkovi

Iran neće proglasiti predsedničke izbore nevažećim


Iranski mediji izvestili su danas da uticajni Savet čuvara islamske revolucije neće anulirati rezultate spornih predsedničkih izbora jer, kako je rečeno, nije bilo značajnijih prekršaja u glasanju.

Predstavnik pomenutog saveta, Abas Ali Kadkodaei, rekao je kasno sinoć da se većina žalbi odnosila na neregularnosti pre izbora, a ne za vreme i posle glasanja, koje je dovelo do ubedljive pobede predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Iranski parlament objavio je danas da će Ahmadinedžad položiti zakletvu između 26. jula i 19. avgusta.

Odvojeno od toga, pomoćnik šefa izbornog štaba u Ministarstvu unutrašnjih poslova rekao je da će to ministarstvo objaviti rezultate iz svake pojedinačne glasačke kutije u nastojanju da razreši nedorečenosti u vezi sa glasanjem od 12. jula.

Tom saopštenju prethodile su tvrdnje o nameštanju rezultata, kao i saopštenje Saveta čuvara islamske revolucije, objavljeno u nedelju, da je ukupan broj glasačkih listića u 50 gradova bio veći od broja registrovanih birača u njima i da bi to moglo da dovede u pitanje više od 3 miliona glasova.

Očevici u Teheranu kažu da je policija danas upotrebila suzavac da bi rasterala nekoliko stotina pristalica opozicije koji su se okupili na trgu Haft-e-Tir. Elitna iranska Revolucionarna garda upozorila je da će silom ugušivati demonstracije. Iranski mediji ranije su saopštili da je u žestokim sukobima demonstranata sa policijom u subotu ubijeno 10, a ranjeno najmanje stotinu ljudi. najmanje 457 ljudi je uhapšeno.

XS
SM
MD
LG