Linkovi

Iran neće proglasiti predsedničke izbore nevažećim

  • Vesti Amerike

Iranski mediji izvestili su danas da uticajni Savet čuvara islamske revolucije neće anulirati rezultate spornih predsedničkih izbora jer, kako je rečeno, nije bilo značajnijih prekršaja u glasanju.

Predstavnik pomenutog saveta, Abas Ali Kadkodaei, rekao je kasno sinoć da se većina žalbi odnosila na neregularnosti pre izbora, a ne za vreme i posle glasanja, koje je dovelo do ubedljive pobede predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Iranski parlament objavio je danas da će Ahmadinedžad položiti zakletvu između 26. jula i 19. avgusta.

Odvojeno od toga, pomoćnik šefa izbornog štaba u Ministarstvu unutrašnjih poslova rekao je da će to ministarstvo objaviti rezultate iz svake pojedinačne glasačke kutije u nastojanju da razreši nedorečenosti u vezi sa glasanjem od 12. jula.

Tom saopštenju prethodile su tvrdnje o nameštanju rezultata, kao i saopštenje Saveta čuvara islamske revolucije, objavljeno u nedelju, da je ukupan broj glasačkih listića u 50 gradova bio veći od broja registrovanih birača u njima i da bi to moglo da dovede u pitanje više od 3 miliona glasova.

Očevici u Teheranu kažu da je policija danas upotrebila suzavac da bi rasterala nekoliko stotina pristalica opozicije koji su se okupili na trgu Haft-e-Tir. Elitna iranska Revolucionarna garda upozorila je da će silom ugušivati demonstracije. Iranski mediji ranije su saopštili da je u žestokim sukobima demonstranata sa policijom u subotu ubijeno 10, a ranjeno najmanje stotinu ljudi. najmanje 457 ljudi je uhapšeno.

XS
SM
MD
LG