Linkovi

Obama: SAD spremne da odgovore na svaku pretnju Severne Koreje


Američki predsednik Barak Obama kaže da su njegova administracija i američke oružane snage „u potpunosti spremni za svaku mogućnost“ kad je u reč o Severnoj Koreji – uključujući moguće lansiranje severnokorejske dugometne rakete ka Havajima.

U današnjem TV intervjuu za mrežu CBS, Obama je rekao kako se nada da će Pjongjang ponovo krenuti putem ka priključivanju međunarodnoj zajednici. Međutim, on je dodao da njegova administracija neće nagrađivati „ratobornost i provokaciju“.

Toj njegovoj izjavi prethodio je izveštaj da Severna Koreja planira da početkom jula lansira jednu balističku raketu prema Havajima, dok američki razarač John S. Mekejn prati jedan severnokorejski brod za koji se sumnja da prenosi rakete ili raketnu opremu, što predstavlja kršenje sankcija Ujedinjenih nacija. Prema neidentifikovanim obaveštajnim izvorima u Južnoj Koreji, brod Kang Nam, po svemu sudeći, plovi prema Burmi preko Singapura.

Japanska obalska straža navodi da je Severna Koreja upozorila brodove da napuste jedno područje u Japanskom moru. Funkcioneri obalske straže navode da je Pjongjang danas elektronskom poštom poslao upozorenje da će od 25. juna do 10. jula održati vojnu vežbu u oblasti 110 kilometara od luke Vonsan.

XS
SM
MD
LG