Linkovi

Predsednik Somalije proglasio vanredno stanje


Predsednik Somalije proglasio je vanredno stanje dok njegova vlada pokušava da suzbije ofanzivu militantnih islamističkih grupa.

Predsednik Šarif Šeik Ahmed obratio se danas novinarima u somalijskoj prestonici Mogadišu pošto su njegovi saradnici zatražili intervenciju stranih trupa. Pobunjeničke grupe su započele ofanzivu u Mogadišu 7. maja počevši time sukobe koji su odneli 300 života i raselili bar 120 000 ljudi. Nešto ranije, Afrička unija je pružila podršku somalijskoj vladi priznajući njeno pravo da traži pomoć od članica te organizacije i međunarodne zajednice. Kenijski premijer Raila Odinga je danas rekao da je Somaliji potrebna vojna pomoć, iako se nije obavezao da pošalje trupe te zemlje preko somalijske granice.

U medjuvremenu, portugalski ratni brod sprečio je napad somalijskih pirata u Adenskom zalivu. Portugalski mediji saopštili su da je fregata "Korte Real" danas otvorila vatru na pirate posle čega su se oni predali. Portugalski marinci su konfiskovali oružje na piratskom čamcu, a pronašli su puške, nekoliko granata i eksploziv. "Korte Real" je deo NATO snaga koje patroliraju somalijskim vodama i štite trgovačke brodove koji plove u tom području.

XS
SM
MD
LG