Linkovi

Prvi slučaj svinjskog gripa u Crnoj Gori


U Crnoj Gori je registrovan prvi slučaj svinjskog gripa, odnosno virusa H1N1, a oboleli je 19-godišnji crnogorski državljanin koji je doputovao iz Sjedinjenih Država, gde trenutno studira.

Ministar zdravlja, Miodrag Radunović, izjavio je da je oboleli doputovao prekjuče iz Nju Džersija, preko Minhena i Beograda, do Podgorice. On je smešten u Infektivnu bolnicu Kliničkog centra u Podgorici, gde mu je uspostavljena dijagnoza. Ministar Radunović rekao je da je stanje mladića danas bolje, da nema temperaturu i da se on oseća dobro.

U međuvremenu, filipinski zvaničnici su saopštili da je umrla četrdesetdevetogodišnja žena zaražena virusom svinjskog gripa . To je prvi smrtni slučaj koji se na Filipinima povezuje sa ovom bolešću. Vlasti su potvrdile da je žena umrla u petak pošto je došlo do srčanog zastoja, koji je bio pogoršan teškom upalom pluća. Uzorci uzeti iz njenog grla pošto je preminula pokazali su da je bolovala i od svinjskog gripa. Ipak, filipinski sekretar za zdravstvo Fransisko Duke rekao je da ženina smrt ne može sa sigurnošću da se pripiše virusu H1N1.

Svetska zdravstvena organizacija je ranije ovog meseca proglasila pandemiju gripa, prvi put u poslednjih 40 godina, dok se širom sveta pojavljuju novi slučajevi virusa. Svetska zdravstvena organizacija je potvrdila postojanje 52.000 zaraženih i 231 smrtni slučaj, koji su posledica ove bolesti. Poslednje cifre ne uključuju smrt žene na Filipinima.

XS
SM
MD
LG