Linkovi

Bezbednosne snage patroliraju ulicama Teherana


Očevici u iranskoj prestonici navode da bezbednosne snage patroliraju ulicama, uključujući i mesta na kojima su se odigrale jučerašnje smrtonosne demonstracije zbog sporne izborne pobede predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Još nema izveštaja da li su se demonstranti okupili i danas, ali je situacija u Teheranu i dalje napeta posle cele nedelje, povremeno nasilnih protesta.

Državna televizija je saopštila da je u subotnjim sukobima sa policijom ubijeno 13 ljudi i zapaljena jedna džamija. Hiljade Iranaca okupile su se na ulicama Teherana, uprkos upozorenju vrhovnog lidera u zemlji, ajatole Alija Hameneija da prekinu proteste zbog spornih rezultata izbora, održanih 12. juna. Očevici navode da je policija koristila suzavac, palice i vodene topove da bi rasterala masu. Neki demonstranti su uzvikivali „smrt diktatoru". Iranski mediji navode da je ćerka jednog od najuticajnijih političara u Iranu, bivšeg predsednika Hašemija Rafsandjanija zajedno sa četvoro članova njihove porodice uhapšena tokom protesta.

Mediji takođe prenose javljaju izjavu predsednika Skupštine, Alija Laridžanija, da bi svi trebalo da poštuju mišljenja onih koji veruju da izborni rezultati nisu ispravni. On je ukazao da bi Savet čuvara islamske revolucije (koji nadgleda iranske izbore) trebalo da istraži te tvrdnje, ali je takođe istakao da postoje razlike između onih koji dovode u pitanje izborne rezultate i onih koji divljaju po ulicama.

XS
SM
MD
LG