Linkovi

Obama: Iranska vlada mora da shvati da svet posmatra...


Bela kuća objavila je u subotu saopštenje predsednika Baraka Obame o situaciji u Iranu:

“Iranska vlada mora da shvati da svet posmatra. Žalimo za svakim nevinim životom koji je izgubljen. Pozivamo iransku vladu da zaustavi nasilne i nepravedne akcije protiv sopstvenog naroda. Univerzalna prava slobodnog okupljanja i slobode govora moraju da budu poštovana, a Sjedinjene Države stoje uz sve one koji nastoje da ih ostvare.”

Predsednik Obama podseća u saopštenju da je u Kairu naglasio da suzbijanje ideja nikada nije dovelo do toga da one nestanu i dodaje da će iranski narod u krajnjoj liniji suditi o akcijama svoje vlade. “Ako iranska vlada teži da pridobije poštovanje medjunarodne zajednice mora da poštujue dostojanstvo sopstvenog naroda i vlada na osnovu pristanka, a ne pudem prinude,” ističe u svom saopštenju predsednik Obama.

Američki predsednik na kraju podseća na izreku Martina Lutera Kinga da je ”luk moralnog univerzuma dug, ali se povija ka pravdi.” Američki predsednik ističe da veruje u to i da medjunarodna zajednica veruje u to. “Svedoci smo, i nastavićemo da budemo svedoci, da u ovom trenutku i Iranci veruju u tu istinu,” zaključuje predsednik Obama u svom saopštenju o situaciji u Iranu.

XS
SM
MD
LG