Linkovi

Debata u Vašingtonu u vezi sa odgovorom na događaje u Iranu


U Vašingtonu se vodi politička debata oko toga šta je ispravni američki odgovor na situaciju u Iranu, gde su izborni protesti povremeno rezultirali krvoprolićem. Neki članovi Kongresa apelovali su na predsednika Obamu da zauzme oštriji pristup, dok su ga drugi pozvali da bude oprezan.

Predsednik već danima brižljivo bira reči, prilagođavajući svoj odgovor razvoju situacije u Iranu. Njegovi komentari u vezi s pravom na neslaganje i mirne proteste, iz dana u dan su dobijali na oštrini. Međutim, američki predsednik nije promenio stav da iranski narod mora sam da izabere sopstvene lidere, bez mešanja iz inostranstva.

Neki vodeći republikanci u Kongresu apeluju na predsednika da učini više. Senator Džon Mekejn, Obamin suparnik na poslednjim predsedničkim izborima rekao je za program TV mreže „Si-Bi-Es“ (CBS) „Suočavanje s nacijom“ (Face the Nation) da Bela kuća mora da pokaže - kako se izrazio – moralno vođstvo.

„Ne smatram mešanjem, kada ste na strani principa, koji su učinili našu naciju najvećom nacijom u istoriji“, rekao je senator Mekejn.

U programu TV mreže „Ej-Bi-Si“ (ABC) „Ove nedelje“ (This Week), republikanski senator Lindzi Grejem rekao je da je predsednikov prvobitni odgovor bio neodlučan i pasivan.

„Mladi muškarci i žene izašli su na ulice Teherana i potrebna im je naša pdorška. Transparenti su na engleskom jeziku. Oni u osnovi traže da se mi izjasnimo i stanemo na njihovu stranu“, poručio je senator Grejem.

Međutim, postoje podele i među samim pripadnicima republikanske stranke. Bivši državni sekretar Henri Kisindžer je ocenio da je predsednik Obama zauzeo ispravan stav.

Obamu takođe podržavaju, kao što se i očekivalo - istaknute demokrate u Kongresu. Oni se slažu da Sjedinjene Države ne bi trebalo da pruže iranskoj vladi razloga da demonstrante nazove američkim pionima. Iransko rukovodstvo već je optužilo SAD i Veliku Britaniju da se mešaju. Senator Kristofer Dod takođe je bio gost u emisiji TV mreže „Ej-Bi-Si“ „Ove nedelje“:

„Najgora stvar koju u ovom trenutku možemo da učinimo za ove reformatore, odnosno demonstrante, te hrabre ljude u Teheranu, jeste da omogućimo vladi da kaže da su oni opozicija koju predvode Amerikanci“, rekao je Dod.

Jedan od senatora koji se najviše bavi Iranom – demokrata Evan Baj – izjavio je u programu TV mreže „Foks“ (FOX) da iranska vlada gubi legitimitet u zemlji i da iranski lideri stoga žele da preusmere pomere fokus na inostranstvo.

„Ne bi trebalo da im dopustimo da promene temu i počnu da pričaju o Amerikancima koji se mešaju u unutrašnja pitanja Irana, jer istorijski takva vrsta retorike je imala odjeka i možda bi im time omogućili da promene temu u samom Iranu, kao i u ostatku islamskog sveta. Ne dozvolimo im da to učine“.

Senator Baj je takođe ukazao da se demonstracije u Iranu sada tiču deleko više stvari od pukih spornih izbora i naglasio da demonstranti traže bolju budućnost za sebe i svoju zemlju.

XS
SM
MD
LG