Linkovi

Hiljade demonstranata sukobile se sa policijom u Teheranu


Očevici u iranskoj prestonici Teheranu kažu da je policija danas koristila suzavac, pendreke i vodene topove da bi rasturila masu demonstranata.

Državna televizija je potvrdila da je bilo incidenata, objasnivši da se policija sukobila sa – kako se doslovno navodi – buntovnicima koji pokušavaju da organizuju ilegalne proteste protiv izbornih rezultata. Iran je oštro ograničio izveštavanje nezavisnih medija, ali očevici koji se javljaju Persijskom servisu Glasa Amerike i drugim agencijama, kažu da hiljade stanovnika prestonice na ulicama prkose upozorenjima vlasti. Takođe stižu vesti o veoma pojačanom prisustvu policije, posebno u okolini dva prestonička trga na kojima su održani prethodni protesti.

Iranski državni mediji takođe danas izveštavaju da su najmanje dve osobe ranjene u po svemu sudeći samoubilačkom bombaškom napadu pored svetilišta posvećenog pokojnom ajatoli Ruholahu Homeiniju, vođi islamske revolucije. Iranska vlada je uputila oštro upozorenje opoziciji da prekine proteste. Iranski Savet za bezbednost je saopštio da će poraženi predsednički kandidat Mir Hosein Musavi biti odgovoran za posledice ilegalnih mitinga.

Komandant policije, Ahmed Reza Radan, saopštio je da će svi protesti biti energično sprečeni. Iranski Savet čuvara Ustava, moćno telo koje nadgleda izbore, danas je organizovao sastanak na kojem je trebalo da se razgovara o primedbama kandidata. Savet je uputio poziv Musaviju, Mehdiju Karubiju i Mohsenu Rezaiju, ali mediji izveštavaju da je sastanku prisustvovao samo Rezai. Državna televizija je prenela da je Savet odlučio da se ponovo prebroji 10 odsto nasumično izabranih glasačkih listića, u prisustvu predstavnika kandidata.




XS
SM
MD
LG