Linkovi

Lideri država centralne Evrope podržali nastavak integracije ZB u EU


Šefovi država centralne Evrope danas su na Samitu u Novom Sadu podržali nastavak integracije Zapadnog Balkana u EU i viznu liberalizaciju za građane tog regiona. Za taj korak, kao i za prevazilaženje svetske ekonomske i energetske krize, neophodna dobra regionalna saradnja, jedan od osnovnih stavova koji je obeležio današnji skup.

Otvarajući samit, predsednik Srbije Boris Tadić je poručio da EU ne sme da odustane od integracije Zapadnog Balkana jer bi time učinila nenadoknadivu štetu sebi. Po njegovim rečima ukidanje viza za građane regiona biće najjasniji dokaz da su te zemlje dobrodošle u evropsku zajednicu:

“Ostvarenje punopravnog članstva u EU predstavlja najvažniji strateški proiritet Srbije. Želimo da postanemo deo EU ne samo zbog centralnog geostrategijskog položaja na Balkanskom poluostrvu i ekonomskog prosperiteta naše zemlje, već i zbog zajedničkih vrednosti koje delimo sa ostalim narodima Evrope.”

Tadić je poručio i da Srbija čini sve što je u njenoj moći da završi saradnju sa Hagom i uhapsi preostalu dvojicu optuženika. A uz ocenu da je EU prirodni cilj svih zemalja regiona i da on ne prihvata argument da je došlo do zamora od proširenja, predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je naglasio da će spoljnopolitičke ambicije Hrvatske biti zadovoljene tek ulaskom svih preostalih zemalja regiona u Uniju:

“Soliranje na političkoj sceni ne donosi rezultate. Naprosto zato što sva pitanja sa kojima se suočavamo dobijaju u većoj ili manjoj meri globalni karakter. Ona su zajednička. A na zajedničke probleme moguće je, pa i više od toga, nužno je odgovoriti zajednički.”

Za predsednika Češke Vaclava Klausa, čija zemlja privodi kraju predsedavanje Unijom, nema sumnje da treba podržati zemlje Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija. Češka će, rekao je Klaus, nastaviti da sprovodi politiku koja je sadržana u paroli njenog predsedavanja Unijom – Evropa bez granica:

“Češko predsedavanje je imalo za cilj da učini Evropsku uniju bližom konzistentnom sprovođenju osnovnih sloboda, slobodnom kretanju ljudi, rada, roba i usluga. Mi smo sada zadovoljni da meseci češkog pred-sedavanja neće biti okarakterisane bilo kakvim povećanim protekcionizmom,” rekao je Klaus.

I ostali šefovi država koji su učestvovali u plenarnom delu samita govorili u sličnom tonu – da Evropska Unija ne treba da zaustavi proces proširenja, kao i da je Zapadni Balkan važan za Uniju. Samit, koji se održava na temu "Tri izazova: ekonomija, energija i evrointegracije", biće nastavljen i u subotu.


XS
SM
MD
LG