Linkovi

Iranski vrhovni lider upozorio demonstrante


Iranski vrhovni lider, ajatola Ali Hamenei, zatražio je prekid uličnih protesta, rekavši da je „odlučujuća pobeda“ na spornim predsedničkim izborima izazvala najveće nerede u Iranu u protekle tri decenije. U prvom govoru naciji posle izbora 12. juna, ajatola Hamenei rekao je Irancima da su izabrali onoga za koga su smatrali da najviše odgovara službi, pri čemu je sadašnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad osvojio 63 odsto glasova.

Ajatola Ali Hamenei je osporio optužbe da su izbori bili namešteni, istakavši da razlika od 11 miliona glasova u korist sadašnjeg predsednika pokazuje da nije bilo prevare. Vrhovni vođa je takođe napao – kako je rekao – mešanje spoljnih sila koje dovode u pitanje rezultat izbora. Govor koji je prenosila televizija održan je posle gotovo nedelju dana velikih protesta pristalica reformističkog predsedničkog kandidata Mira Hoseina Musavija, koji je doveo u pitanje rezultate izbora i tvrdi da su bili namešteni. Ajatola Hamenei je zatražio mirni petak i istakao da će za svako nasilje biti odgovorna opozicija.

Pripadnici provladine milicije su ubili najmanje sedam demonstranata, a proteklih dana je uhapšen i jedan broj pripadnika opozicije, pristalica demokratije i novinara. Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Navi Pilaj, u danas izdatom saopštenju izražava zabrinutost za uhapšene. Pilaj je upozorila da bi nezakonite akcije milicije i bezbednosnih snaga „mogle da dovedu do ozbiljnog pogoršanja bezbednosne situacije“.

Iranske vlasti su zabranile stranim medijima da izveštavaju o protestima zbog čega se medijske kuće oslanjaju veliki delom na društvene mreže na internetu, poput Tvitera, Fejsbuka i Jutjuba. Fejsbuk je u petak saopštio da će svoj sajt učiniti dostupnim i na farsiju kako bi Iranci mogli da ga koriste na sopstvenom jeziku. Pretraživač na internetu Gugl je takodje saopštio da će uvesti novi softver za prevodjenja na farsi.

XS
SM
MD
LG