Linkovi

Gajtner apeluje na Kongres da odobri reformu finansijskog sektora


Sekretar za finansije Timoti Gajtner pozvao je Kongres da što pre odobri planove administracije za reformu finansijskog sektora. Republikanci i pojedine poslovne organizacije međutim kritikuju Obamin plan, navodeći da vladi pruža preveliku kontrolu nad slobodnim tržištima i da opterećuje poslovnu aktivnost nepotrebnim propisima.

Dok se na Volstritu postavlja pitanje kako će finansijske reforme, koje je predložila Obamina administracija, uticati na svakodnevno poslovanje, sekretar za finansije je o predloženom planu svjedočio u Senatu i Predstavničkom domu.

“Američke porodice reaguju na krizu sprovođenjem suštinskih promjena. Naša je odgovornost da uradimo to isto - da poboljšamo funkcionisanje vlade,” izjavio je sekretar za finansije Timoti Gajtner svedočeći u Kongresu.

Prema Obaminom prijedlogu, Gajtnerova ovlašćenja će biti značajno proširena. Prijedlog za temeljitu izmjenu finansijskih propisa predviđa uspostavljanje novog finansijskog nadzornog savjeta, na čelu sa sekretarom za finansije, koji će pratiti ekonomske rizike. Biće osnovana i nova agencija za zaštitu potrošača koja će pomagati građanima da izađu na kraj sa hipotekama, kreditnim karticama i zajmovima za kupovinu automobila. Predviđena je i mnogo veća nadležnost Federalnih rezervi, kada je riječ o nadgledanju finansijskih kompanija za koje vlada vjeruje da su prevelike da bi propale.

“Prema našem planu, federalne rezerve će imati skromna dodatna ovlašćenja i odgovornost da sprovedu svoju misiju. Takođe im se oduzimaju određena ovlašćenja. Predložili smo da federalne rezerve i drugi regulatori ne budu više odgovorni za potrošače,” rekao je Gajtner.

Obje stranke u Kongresu su međutim izrazile zabrinutost zbog većih ovlašćenja američke Centralne banke.

"Federalnim rezervama se mnogo ne vjeruje u ovom trenutku,” poručio je demokratski senator, Kris Dod, dok je njegov republikanski kolega Ričard Šelbi rekao da se radi o izuzetno pretjeranoj ocjeni ekspertize Federalnih rezervi.

Kongres bi sada trebalo da razradi detalje predloženog plana, za koji Bijela kuća želi da bude usvojen do kraja godine.


XS
SM
MD
LG