Linkovi

Starešine Vojske Srbije na školovanju u SAD


Vojni ataše SAD u Srbiji Erik Von Tirš objavio je da će u toku 2009. godine više od 60 podoficira i oficira Vojske Srbije biti poslato na školovanje u Ameriku, a da se naredne godine planira obuka za još oko 50 starešina Vojske Srbije.

Major Damir Slijepčević i potpukovnici Robert Srećković i Zoran Stojković prva su trojica oficira srpske vojske koji će narednu godinu provesti na školovanju u SAD. Kako je istaknuto na današnjem predstavljanju ove trojice oficira, dogovoreno je da u toku 2009. više od 60 podoficira i oficira bude poslato u američke škole, a za narednu godinu je planirana obuka za još 50 starešina iz Srbije

"Mi znamo da kada razvijamo odnose između SAD i Srbije na ovom nivou da će to dugoročno pozitivno uticati na odnose dve zemlje. I to je najbolja investicija za međusobno razumevanje", rekao je Erik Von Tirš.

Tirš je istakao da su SAD otvorile za Srbiju kompletan sistem svog vojnog školstva i dodao da izveštaji o školovanju srpskih starešina govore da su oni do sada uvek ostvarivali izuzetne rezultate u Americi.

"Ovo je znak poverenja između SAD i Srbije. Mi verujemo da ćete poslati najbolje oficire, a vi imate poverenja da najbolje oficire koje imate pošaljete kod nas da nauče naš sistem".

Američki vojni ataše je rekao da SAD ulažu velike napore i sredstva da omoguće školovanje starešina iz Srbije na koledžima u Americi. Tirš je pred novinarima pročitao ocenu rada zastavnika prve klase Radića u kojoj se navodi da je taj podoficir izuzetno uspešno završio školovanje u Americi i da je pokazao izuzetne komandne i liderske sposobnosti.

XS
SM
MD
LG