Linkovi

Obama predložio reformu finansijskog sektora


Predsednik Obama je danas izneo svoj plan reforme finansijskog sektora i pri tom izrazio uverenje da su propusti u sistemu regulativa doveli do finansijske krize. Obama je naglasio da je preterana sklonost finansijskih korporacija ka rizičnim potezima doprinela sadašnjim ekonomskim teškoćama, dok kritičari upozoravaju na mogućnost preteranog proširenja vladinih ovlašćenja.

Predsednik Obama je predložio temeljite izmene u funkcionisanju finansisjskog sektora. U nastojanju da spreči buduće ekonomske krize, predsednik je zatražio proširenje ovlašćenja federalnih rezervi i formiranje nove federalne nadzorne agencije.

„Ukoliko budemo imali snažne finansijske institucije koje će doprineti da ljudi ponovo steknu poverenje u tržišta to će ubrzati ekonomski oporavak,“ naglasio je predsednik Obama.

Obamina administracija smatra da se radi o najvećem preuredjenju finansijskog sektora od velike depresije, ukjljučujući - novo telo za nadzor nad uticajnim kompanijama, koje se smatraju suviše velikim da bi mogle da propadnu, zatim, nova ovlašćenja federalne vlade - kako bi mogla da preuzme neuspešne firme pre njihovog kolapsa, kao i osnivanje nove agencije za finansijsku zaštitu, koja bi trebalo da štiti korisnike kreditnih kartica i dužnike.

„U našem sistem regulativa bilo je propusta - i moramo da ga poboljšamo,“ kaže... Kristina Romer, šef Odbora ekonomskih savetnika predsednika Obame.

Potrošačke organizacije pozdravile su predloge administracije, ali neki zakonodavci strahuju da će nova ovlašćenja dati preveliki uticaj federalnoj vladi.

„Prema predsednikovom predlogu, administracija bi trebalo da odluči koja vrsta finansijskih usluga će biti dostupna i mislim da to predstavlja preterano mešanje vlade u finansijski sektor i da će to biti suviše veliki pritisak za taj sektor koji ionako ima ozbiljne probleme,“ kaže Džon Bejner, lider republikanske manjine u Predstavničkom domu.

Predsednik Obama očekuje da će nove regulative biti usvojene do kraja godine.


XS
SM
MD
LG