Linkovi

Nemiri u Iranu i dalje traju, vlast hapsi opozicione lidere


Posle spornih rezultata predsedničkih izbora prošlog petka situacija u Iranu je i dalje napeta. Veliki ulični protesti su izazvali obračun vlasti s disidentima. Njihove vođe se hapse, a stranim novinarima je savetovano da ne izlaze na ulicu.

Neredi izazvani spornim iranskim izborima se nastavljaju. Politička kriza je dovela do još jednog dana protesta, uprkos tome što ih je vlast zabranila i pohapsila opozicione lidere – među kojima i bivšeg iranskog potpredsednika Muhameda Alija Abtahija i poznatog političkog analitičara Saida Lejlaza.

S obzirom da je dopisnicima iz inostranstva zabranjeno snimanje na ulici, glavni način za protok informacija sada je stavljanje amaterskih video snimaka i fotografija demonstracija protiv vlasti na internet, što mladi Iranci i čine. Jedan od demonstranata kaže da je to potpuno fantastično:

„Ne bih rekao da bismo mogli da dobijemo sve te informacije bez ovih društvenih vebsajtova. Zaista me raduje što ljudi u Iranu znaju za Facebook, što znaju šta je Twitter“.

Međutim, država je zabranila blogove koji pokrivaju nemire.

„Sada znamo da je posle izbora najmanje deset novinara uhapšeno – deset lokalnih iranskih novinara i veoma smo zabrinuti za njih. Ne znamo gde su pritvoreni“, kaže Žan-Fransoa Žulijar, iz organizacije „Novinari bez granica“

Pristalice predsednika Mahmuda Ahmadinedžada za nerede okrivljuju strane elemente, pre svih strane medije:

„Sve ove proteste koordinišu stranci. Koordinišu ih Izrael i Amerika i strancima bi trebalo oštro da se suprotstavimo“,
kaže jedan od njih.

Došlo je do razdora i u iranskom vođstvu. Ali Akbar Hašemi Rafsandžani, moćni bivši predsednik, već dugo podržava opozicionog kandidata Mir Huseina Musavija. Rafsandžani je na čelu Skupštine eksperata, koja ima ovlašćenje da imenuje, nadgleda, pa čak i smeni vrhovnog vođu, ajatolu Alija Hameneija.

Musavi, koji i dalje traži ponavljanje izbora, danas je proglasio dan žalosti za poginulim demonstrantima.

XS
SM
MD
LG