Linkovi

Kina najveći ruski trgovinski partner


Kineski predsednik Hu Đintao sastao se u Moskvi sa ruskim liderima sa kojima je razgovarao o globalnoj ekonomskoj krizi i potpisao energetske sporazume u vrednosti od rekordnih 100 milijardi dolara.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev poručio je da finansijska stabilnost njegove zemlje značajno zavisi od jačanja odnosa sa Kinom, dodajući da dve vlade treba da spoje svoje nedavne dobitke i zadrže stabilnom ekonomsku saradnju tokom ove godine, kako bi se umanjili efekti globalne ekonomske krize.

Dvojica lidera su takođe izrazili "ozbiljnu zabrinutost" u vezi sa nuklearnom situacijom u Severnoj Koreji, kao i sa političkim nemirima u Iranu.

Nešto ranije, kineski predsednik je ruskom premijeru, Vladimiru Putinu saopštio da je poboljšanje bilateralne saradnje u ovom momentu globalne finansijske krize, jako važno. U vezi sa tim, rusko ministarstvo za ekonomski razvoj je objavilo podatke prema kojima je u prvom kvartalu 2009. godine Kina prestigla Nemačku i Holandiju i postala najveći ruski trgovinski partner.

Kako prenosi ruska novinska agencija Interfaks, kineski lider je istakao i važnost završetka izgradnje ruskog naftovoda prema Kini do 2010, kao što je i planirano.

XS
SM
MD
LG