Linkovi

SBUN razmatrao situaciju na Kosovu


Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razmatrao je danas redovan tromjesečni izvještaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna o situaciji na Kosovu.

Obraćajući se ambasadorima zemalja članica, šef UNMIK-a Lamberto Zanijer kazao je da je sa skorim okončanjem rekonfugiracije, UNMIK više usredsređen na na diplomatsku i političku ulogu podsticanja dijaloga i unapređenja prava.

"Rekonfigurisani UNMIK nastaviće da obavlja svoju funkciju pod rezolucijom 1244, sa ciljem da osigura mir i stabilnost na Kosovu."

Zanijer je ocijenio da neutralni status omogućava UNMIK-u da radi na pomirenju na Kosovu i regionalnoj saradnji.

"Nažalost, na našu sposobnost da promovišemo neutralna rješenja praktičnih pitanja utiče stav strana u očekivanju mišljenja Međunarodnog suda pravde o nezavinsoti Kosova . Opravdano ili ne, Beograd i Priština razmatraju sve akcije koje mi ili oni preduzimaju u kontekstu toga kako će biti protumačene pred sudom i kako će uticati na njihovu poziciju."

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić je istakao da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija mora i dalje da igra odlučujuću ulogu u kosovskom sporu i da Svjetska organizacija mora da predstavlja najviši autoritet na Kosovu. Takođe je izrazio zahvalnost Srbije, kako je naveo, orgromnoj većini zemalja članica Svjetske organizacije koje poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, izrazivši žaljenje što Priština odbacuje rezoluciju 1244.

"Nikome ne smije biti dozvoljeno da ignoriše odluke Savjeta bezbednosti. Stoga tražimo od Savjeta da insistira da se svi pridržavaju obaveza koje propisuje Rezolucija 1244. To je naš pravni imperativ i moralna obaveza.”

Uz podsjećanje da Međunarodni sud pravde u Hagu razmatra pitanje nezavisnosti Kosova, Jeremić je naglasio da svi moraju da poštuju tu činjenicu.

Zbog toga se ne smiju ohrabrivati nova priznanja nezavisnosti, a međunarodne organizacije bi morale da se uzdrže od prijema u članstvo secesionističkih vlasti iz Prištine. Neka sud radi svoj posao dok se mi fokusiramo na poboljšanje životnih uslova za sve gradjane Kosova, umjesto da ih činimo žrtvama naših neslaganja.”

Kosovski šef diplomatije Skender Hiseni ocijenio da je Kosovo postiže stalan napredak u svim oblastima, te da je ukupna bezbjednosna situacija stabilna i mirna. Hiseni je ponovio zahtjev kosovskih vlasti da se okonča misija UNMIK-a. Takođe je naglasio da Kosovo namjerava da aktivno učestvuje u procesu pred Međunarodnim sudom pravde.

"Želim da naglasim da smo posvećeni pravdi i da vjerujemo u pravednost suda. Uvjereni smo da će sudski proces i odluka biti pošteni i nepristrasni. Vjerujemo da će biti potvrđen naš stav."

Kosovski ministar ocijenio je da nastavak procesa priznavanja nezavisnosti predstavlja dokaz napretka i stabilnosti na Kosovu, uputiviši poziv drugim nacijama da podrže napore kosovskog naroda da izgradi slobodnu i nezavisnu zemlju. Srbiju je optužio da sprječava srpsku manjinu da sarađuje sa kosovskim institucijama.

"Beograd takođe i dalje sprječava našu saradnju sa susjedima i međunarodnom zajednicom, blokirajući naše učešće u regionalnim i drugim međunarodnim inicijativama."

Predstavnica SAD u Savjetu bezbjednosti Rozmeri di Karlo kazala da je na Kosovu, od proglašenja nezavisnosti, nastavljen razvoj demokratskih i multietničkih institucija. Ona je pozvala kosovske vlasti da nastave sa naporima da integrišu srpsku i druge manjine, istakavši međutim da je povratak raseljenih na nedopustivo malom nivou. Di Karlo je kazala da je saradnja Beograda ključna za izgradnju multietničkog društva na Kosovu i pozdravila riješenost srpskih vlasti da sarađuju sa EULEKS-om. Ohrabrujemo Beograd da podrži integraciju srpske zajednice u kosovske instutcije, naročito da stvori uslov za povratak kosovskih Srba na svoje položaje u kosovskoj policiji, naglasila je Di Karlo. Takođe je dodala da Vašington podržava rekonfiguraciju i smanjenje UNMIK-a i da vjeruje da bi Generalni sekretar trebalo da nastavi sa tim procesom. Stabilnost Zapadnog Balkana i dalje ima visok prioritet u SAD, koje snažno podržavaju integraciju regiona u evropske institucije i njegovo učešće u evroatlanskoj zajednici-naglasila je američka predstavnica.

XS
SM
MD
LG