Linkovi

Još jedan poziv Pjongjangu da se vrati pregovorima


Članovi međunarodne Agencije za atomsku energiju osudile su Severnu Koreju zbog nedavnih nuklearnih testova i pozvali Pjongjang da se vrati za pregovarački sto. Sa sastanka glavnog odbora te agencije u Beču, poručeno je da je test koji je Severna Koreja izvela 25. maja izazvao kritike Sjedinjenih Država, Evropske Unije, Kine, Japana i Kanade.

Američki delegat, Džefri Pajat izjavio je da Vašington neće prihvatiti Severnu Koreju kao državu sa nuklearnim naoružanjem i ujedno pozvao Pjongjang da se vrati šestostranim pregovorima na kojima se toj osiromašenoj zemlji nudi pomoć u gorivu i drugim potrepštinama u zamenu za obustavljanje nuklearnog programa.

Lideri Rusije i Kine su u zajedničkom saopštenju izrazili "ozbiljnu zabrinutost zbog situacije na Korejskom poluostrvu". Na sastanku u Moskvi, ruski predsednik Dmitrij Medvedev i njegov kineski kolega, Hu Đintao pozvali su na "najbrže moguće obnavljanje" nuklearnih pregovora 6 zemalja, koje je prekinuto ranije ove godine.

U međuvremenu, japanski i južnokorejski mediji navode da Severna Koreja, po svemu sudeći, priprema teren sa koga bi mogle da budu lansirane dugometne rakete, citirajući neimenovanog zvaničnika vlade da su primećeni specijalni vozovi kojima se prevoze takve rakete. U izveštaju južnokorejskog lista "Čosun Ilbo" se takođe navodi da se pomenuti vozovi kreću od mesta za lansiranje na severozapadnoj obali Severne Koreje ka severoistočnoj obali. Slične informacije je preneo i japanski dnevni list, "Sankei", ali pripadnici južnokorejskih obaveštajnih i bezbednosnih službi nisu mogli da potvrde takve navode.

XS
SM
MD
LG