Linkovi

Kineski predsednik ponudio kredit od 10 milijardi dolara


Kineski predsednik Hu Đintao ponudio je kredit od 10 milijardi dolara grupi azijskih zemalja, kako bi im pomogao da prebrode svetsku ekonomsku krizu.

Kineski predsednik je tu ponudu izneo na samitu šangajske organizacije za saradnju - grupe čiji su članovi Rusija, Kina i četiri bivše sovjetske republike koje se nalaze u regionu centralne Azije, dok Iran, Avganistan, Pakistan i Indija, prisustvuju kao posmatrači. Kineski predsednik je prisutnima rekao da projekti koji se tiču energije, transporta i telekomunikacija moraju dobiti veću podršku kako bi se postigla ekonomska stabilnost u zemljama članicama.

Domaćin samita Dmitrij Medvedev predložio je formiranje novih pravila kojima bi se regulisala međunarodna finansijska tržišta i institucije i pozvao na uvođenje novih međunarodnih rezervnih valuta. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je iskoristio ovu priliku da optuži Sjedinjene Države za - kako se izrazio - nestabilnost u Avganistanu, Iraku i na palestinskim teritorijama, ali nije pominjao demonstracije u Teheranu niti odluku predsednika Medvedeva da otkaže sastanak sa njim u okviru samita.

Susret Sing - Zardari

U okviru samita, prvi put posle terorističkih napada u Mumbaju, sastali su se indijski premijer i predsednik Pakistana. Premijer Manmohan Sing je posle rukovanja rekao predsedniku Asifu Aliju Zardariju da teritorija Pakistana ne bi smela da se koristi za potrebe terorista. Odnosi Indije i Pakistana su zategnuti od napada u Mumbaju u kojem je poginulo više od 170 ljudi. Indija je optužila ekstremističku organizaciju Laškar-i-Taiba sa sedištem u Pakistanu i pakistanske obaveštajce da su učestvovali u tom napadu, ali Islamabad negira da su u planiranju učestvovali agenti pakistanske obaveštajne službe.

Prvi samit grupe BRIK

U Jekaterinburgu je posle samita šangajske organizacije održan i prvi samit grupe BRIK - u kojoj su vodeće zemlje u razvoju, Brazil, Rusija, Indija i Kina. Lideri tih država su - kako se navodi - zatražili razuđeniji međunarodni monetarni sistem i reformu međunarodnih finansijskih institucija u skladu sa promenema u svetskoj ekonomiji.


XS
SM
MD
LG