Linkovi

Izraelski premijer prihvato demilitarizovanu palestinsku državu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da bi prihvatio osnivanje palestinske države ako ona ne bi imala vojne snage i ako bi priznala Izrael kao jevrejsku državu. Netanjahu je to izjavio u okviru važnog političkog govora, kasno sinoć, u kome je rekao kako veruje da je mir moguć. Međutim, kako izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Jerusalima, Luis Ramirez, palestinsko rukovodstvo je gnevno reagovalo na Netanjahuove ideje.

Bio je to prvi put da se izraelski premijer založio za osnivanje palestinske države otkada je, ranije ove godine, preuzeo položaj. Govor koji je održao na univerzitetu Bar Ilan, kraj Tel Aviva, imao je za cilj ublažavanje tenzija sa Vašingtonom. Netanjahuovo ranije odbijanje da prihvati ideju osnivanja palestinske države je jedno od pitanja koja su ga dovela u koliziju sa administracijom Baraka Obame, koji smatra da je palestinska državnost jedini način za rešavanje bliskoistočnog konflikta. Netanjahu je rekao da je spreman da obnovi pregovore, a zatim izneo izraelske uslove za osnivanje palestinske države. Kao prvo, rekao je on, Palestinci bi morali eksplicitno da priznaju Izrael kao državu jevrejskog naroda.

On je takođe rekao da bi, u okviru bilo kakvog mirovnog sporazuma, teritorija pod palestinskom kontrolom morala da bude razoružana, uz čvrste bezbednosne garancije za Izrael. O jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, jednoj od najvećih prepreka u mirovnom procesu, razgovaralo bi se kasnije, pa bi jevrejski naseljenici za sada bili ostavljeni na miru. Netanjahu je takođe odbacio povratak palestinskih izbeglica na teritorije na kojima su živele pre osnivanja jevrejske države, dok bi Jerusalim, za koji Palestinci žele da bude glavni grad njihove buduće države, ostao nepodeljena prestonica Izraela.

Govor izraelskog premijera odmah je izazvao kritike palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Jedan njegov predstavnik rekao je da je Abas optužio izraelskog lidera za sabotažu mirovnog procesa.
Poslanica u palestinskom parlamentu, Hanan Ašravi, bivša saradnica predsednika Jasera Arafata, izjavila je da Netanjahuove izjave ne doprinose unapređenju mirovnog procesa.

"Prvi uslov je da se Palestinci odjednom pretvore u cioniste, odnosno da usvoje cionističku ideologiju da naša domovina nije naša, da naša istorija nije naša, da naša budućnost i naša buduća država nisu naše. Drugim rečima on kaže, okej, možete da imate kakav hoćete entitet koji možete da nazivate državom, ali koji ne bi imao nikakve atribute suvereniteta niti bi bio pod vašom kontrolom," kaže Hanan Ašravi.

Neki analitičari pak kažu da Netanjahuova nova spremnost za pregovore možda ipak predstavlja korak napred u mirovnom procesu. Pošto je izraelsko gledište sada jasnije, ostaje da se vidi da li će se Palestinci, pod ovim novim izraelskim uslovima, vratiti pregovorima.

XS
SM
MD
LG