Linkovi

Ajatola Hamenei: žalba treba da ide redovnim putem


Iranska državna televizija izvestila je da je vrhovni lider Irana, ajatola Ali Hamenei, rekao poraženom predsedničkom kandidati, Miru Hoseinu Musaviju, da redovnim pravnim putem podnese žalbu na izborne rezultate. Tom saopštenju prethodili su dvodnevni povremeno žestoki protesti u Teheranu, koji su izbili kada su funkcioneri objavili da je na izborima u petak velikom većinom glasova pobedio predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Iranski predsednik tvrdi da su izbori bili slobodni i pravedni.

Musavijeve pristalice pozvale su na velike demonstracije, danas u Teheranu, u znak protesta zbog, kako smatraju, nameštanja izbornih rezultata. Za sada nije poznato da li će se demonstracije održati, jer je iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da bi taj skup bio ilegalan.

U međuvremenu, diplomatski izvori kažu da Ahmadinedžad neće danas otputovati u planiranu posetu Moskvi radi prisustvovanja jednom samitu, kako je ranije bilo objavljeno.

Nemačka je pozvala iranskog ambasadora da hitno objasni događaje u vezi sa izborima. Iranske vlasti privele su više od 100 osoba povezanih sa iranskim opozicionim političkim strankama. Reformisti kažu da se među uhapšenima nalazi i brat bivšeg iranskog predsednika, Mohameda Hatamija. Takođe su saopštili da su neki od aktivista ubrzo po privođenju osobođeni. Mir Hosein Musavi nije viđen u javnosti od izbora, u petak. On je za svoj poraz optužio, kako je rekao, nameštanje rezultata od strane vlade.

Prema zvaničnim rezultatima, Ahmadinedžad je osvojio 63 odsto glasova, a njegov glavni rival, Mir Hosein Musavi, 34 procenta.

XS
SM
MD
LG