Linkovi

SAD će se postarati da se sankcije Pjongjangu primenjuju


Potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden izjavio je da su Sjedinjene Države predane primenjivanju sankcija Ujedinjenih nacija protiv Severne Koreje, uprkos prkosnim saopštenjima Pjongjanga.

Severna Koreja je objavila da bi najnovije sankcije UN mogle da dovedu do rata na Korejskom poluostrvu i da neće usporiti nuklearni program Pjongjanga. U programu TV mreže NBC „Susret sa predstavnicima štampe“ (Meet The Press), potpredsednik Bajden je obećao da će Vašington primenjivati sankcije, koje obuhvataju finansijske kazne i dozvoljavaju pretres severnokorejskih brodova za koje se sumnja da prevoze materijale ili delovee za sklapanje balističkih projektila.

„Pobrinućemo se da se primenjuje rezolucija Ujedinjenih nacija. Severna Koreja je veoma destabilizujući faktor u istočnoj Aziji i sada svi to shvataju. Kinezi to shvataju, baš kao i Rusi. Oni su otišli dalje negoo ikada ranije i pridružili nam se u zavođenju istinskih sankcija Severnoj Koreji. I veoma je važno da se postaramo da te sankcije budu sprovedene u delo“, poručio je Bajden.

Na pitanje da prokomentariše pretnje Severne Koreje, Bajden je rekao: „Oni puno toga pričaju“.

Potpredsednik SAD ne shvata šta se predsednik Severne Koreje Kim Džong Il nada da će postići najnovijim zastojem sa međunarodnom zajednicom:

„Sam Bog zna šta on želi. Vode se brojne diskusije, o njegovom nasledniku, odnosno Kimovoj želji da ga nasledi njegov sin i o tome da li on želi da stekne poštovanje ili pak zaista nuklearnu sposobnost, kako bi mogao da preti regionu. Ne možemo da pogodimo koji su njegovi motivi. Moramo se jednostavno nositi sa realnošću: a to je da Severna Koreja razvija oružje i projektile što je ozbiljna pretnja i opasnost za ceo svet“.

Predsednik Obama će se u utorak sastati sa svojim južno-korejskim kolegom, Li Mjung-bakom. Predsednik Li je apelovao na snažnija, koordinisanija nastojanja sa pet vlada angažovanih u razgovorima sa Pjongjangom od 2003. godine.

XS
SM
MD
LG