Linkovi

Musavi traži poništavanje izbora u Iranu


Iranski reformistički predsednički kandidat Mir Husein Musavi pozvao je na poništavanje izbora, na kojima je aktuelni predsednik Mahmud Ahmadinedžad ostvario ubedljivu pobedu.

Musavi je na svojoj internet stranici objavio saopštenje u kojem se navodi da je uputio žalbu iranskom moćnom Savetu čuvara islamske revolucije, u kojoj je za poraz okrivio, kako je navedeno, vladino lažiranje izbora. Musavi je takodje apelovao na svoje pristalice da nastave proteste na miran način i u skladu sa zakonom. U međuvremenu, aktivisti koji podržavaju Musavija danas su drugi dan zaredom protestovali u Teheranu, paleći vatru na ulicama i izazivajući sukobe sa policijom.

Predsednik Ahmadinedžad je, tokom današnje konferencije za medije, odbacio tvrdnje o nepravilnostima na glasanju, rekavši da je drugi mandat osvojio na slobodnim izborima. On je rekao da je razlika bila toliko velika da se ne može dovesti u pitanje. Prema zvaničnim rezultatima, Ahmadinedžad je osvojio 63 odsto glasova, dok je Musavi dobio svega 34 procenta. Konzervativni lider je potom pozdravio desetine hiljada svojih pristalica na pobedničkom skupu održanom na trgu Vali Asr u Teheranu.

Ovde u SAD, potpredsednik Džozef Bajden izjavio je za TV mrežu NBC da ima sumnje u pogledu ishoda izbora, ali se uzdržao od komentara da li administracija predsednika Obame prihvata rezultate glasanja u Iranu.

Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog napada policije na demonstrante, ali i nadu da ishod izbora neće osujetiti dijalog o iranskom nuklearnom programu. Nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer napad na iranske demonstrante nazvao je neprihvaljtivim, dok je bliski savetnik francsukog predsednika Nikole Sarkozija rekao da ono što se događa u Iranu, nije dobra vest ni za koga.

XS
SM
MD
LG