Linkovi

Vazdušni napadi na utočišta ekstremista u Pakistanu


Pakistanski ratni avioni su zasuli bombama skrovišta ekstremista na severozapadu zemlje, posle dva jučerašnja samoubilačka napada na džamije, u kojima je poginulo najmanje sedam ljudi, među kojima je i istaknuti sveštenik.

Vojni zvaničnici kažu da je u vazdušnim napadima na plemenskom području Južnog Vaziristana, gde je baza vođe ekstremista Bejtule Mehsuda povezanog sa Talibanom, poginulo najmanje sedam ekstremista. Mehsudov predstavnik je prihvatio odgovornost za napada ne džamije u Lahoreu na istoku i Novšeri na severozapadu zemlje. Taliban je takođe saopštio da je izvršilac bombaškog napada na hotel „Perl kontinental“ u Pešavaru, u kojem je poginulo devet osoba.

Očekuje se da će hiljade ljudi prisustvovati današnjoj sahrani sveštenika Sarfraza Naemija, koji je sa još dve osobe poginuo u samoubilačkom napadu na medresu pored džamije u Lahoreu. Naemi je otvoreno podržavao obračun vojske s Talibanom. Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari, nekoliko sati posle jučerašnjih napada, u govoru koji je prenela televizija, istakao je da Taliban pokušava da preuzme zemlju i obećao da će nastaviti da se bori protiv ekstremizma „do kraja“.

XS
SM
MD
LG