Linkovi

Tinejdžerska depresija izlečiv poremećaj


Depresija je čest mentalni poremećaj koji karakterišu tuga i pomanjkanje energije. Ona je vodeći uzrok invaliditeta u svetu. U težim slučajevima, depresija godišnje izaziva 850 hiljada samoubistava u svetu.

Depresija može da ima emocionalno obogaljujući uticaj na tinejdžere.

„Može da utiče na učenje, na odnos s prijateljima, na povećanje opasnosti od samoubistva i porast problema sa drogom i alkoholom“,
kaže Džudi Garber.

Džudi, koja je doktorirala psihološke nauke na Univerzitetu „Vanderbilt“, predstavila je na konferenciji u Njujorku rezultate istraživanja depresije među tinejdžerima. Ona je proučavala tinejdžere zbog toga što odrasli koji pate od depresije često kažu da su problemi počeli u mladosti.

Htela bih da eliminišem sramotu koja je povezana sa tim, jer se radi o uobičajenom i izlečivom poremećaju, koji mislimo da može da se predupredi.“

Ona je sprovela istraživanje na više od tri stotine tinejdžera koji već imaju iskustvo sa depresijom. Polovina ispitanika je bila u kontrolnoj grupi. Druga polovina je bila podvrgnuta redovnoj grupnoj terapiji koja obuhvata ispitivanje depresije i uči kako ona može da se savlada – rešavanjem problema koji su je izazvali.

„Usredsredili smo se na njihov način razmišljanja o stvarima, naročito na to kako izlaze na kraj sa stresom, posebno u stresnim situacijama. Da li okrivljuju sebe, da li misle da će stvari biti uvek užasne? Da li misle da je sve to njihova greška? Utičemo na njih da realno procenjuju posledice događaja, posledice sopstvenih akcija i, potom, šta mogu da urade u vezi sa tim.“

Kad je istraživanje završeno, ispitanici iz preventivne grupe su imali 11 odsto manji broj slučajeva depresije u poređenju sa kontrolnom grupom. Doktorka Garber ukazuje da sprečavanje depresije ima široke socijalne implikacije.

Depresivni tinejdžeri ponekad pribegavaju kriminalu. Predupređivanje depresije štedi dragocene komunalne izvore. Istraživači su takođe ustanovili da je verovatnoća da će tinejdžeri biti depresivni mnogo veća ako im roditelji pate od depresije. Roditeljska depresija je toliko jak faktor da je – kako je istakla – sprečila sprovođenje programa pomoći tinejdžerima. Istraživači kažu da njihovi nalazi imaju potencijal da poboljšaju život mnogih tinejdžera i umanje gubitak produktivnosti kada počnu da rade. Rezultati istraživanja su objavljeni u „Časopisu američkog medicinskog udruženja“.

XS
SM
MD
LG