Linkovi

SBUN uveo nove sankcije Severnoj Koreji


Savjet bezbjednosti Ujedinjenih Nacija uveo je dodatne sankcije Sjevernoj Koreji zbog nedavnog sprovođenja podzemne nuklearne probe.

Članice savjeta jednoglasno su usvojile novu rezoluciju kojom je predviđena inspekcija pošiljki koje ulaze i izlaze iz Sjeverne Koreje, u slučaju da postoji sumnja da sadrže materijal povezan sa nuklearnim i raketnim programom Pjongjanga, potpuna zabrana izvoza oružja iz te zemlje, kao i oštrija finansijska ograničenja. Rezoluciju su podržale sve stalne članice - Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Države.

Američka predstavnica u Savjetu, Rozmeri di Karlo, kazala je da se rezolucijom šalje poruka da je ponašanje Sjeverne Koreja neprihvatljivo, dok je ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs kazala da ne bi bila iznenađena ako bi Pjongjang odovorio na nove sankcije daljim provokacijama. Američki izaslanik za Sjevernu Koreju Stiven Bozvort smatra da postoji nada za diplomatsko rješenje spora sa Pjongjangom, ali i upozorava da će Vašington razmotriti dodatne mjere, ako ta komunistička država ne promijeni trenutni kurs.

XS
SM
MD
LG