Linkovi

Cena nafte neznatno porasla


Cena barela sirove nafte porasla je juče na kratko iznad 73 dolara, najviše u poslednjih 8 meseci. Neki analitičari iznose gledište da je to znak da je najgori deo privredne recesije u Americi možda prošao. Drugi pak upozoravaju da bi porast cena nafte mogao da uspori oporavak privrede, jer će potrošači morati da plaćaju više cene na pumpama.

Tokom protekla četiri meseca cena sirove nafte u svetu se više nego udvostručila, u jeku znakova da američka privreda počinje da se oporavlja. Ali više cene na pumpama znače i manje para za druge troškove.

"Malo je šokantno platiti 88 dolara za pun rezervoar," kaže jedna Amerikanka.

Povećanju cena benzina doprinosi smanjenje zaliha nafte i povećana potražnja u letnjim mesecima. Analitičar Edvard Morze kaže da bi više cene mogle da potkopaju poverenje potrošača i uspore oporavak privrede.

"Za tri meseca cena galona je porasla od 2 dolara na 2 dolara i 60 centi, što je mnogo kada nezaposlenost raste," kaže Morze.

Ali neki kažu da su ove cene niske u poređenju sa prošlom godinom, kada je benzin koštao 4 dolara po galonu, a barel nafte čak 150 dolara. Trgovac naftom iz Njujorka, Majk Tisfild.

"Na kraju, cena će možda pasti na 55 - 60 dolara po barelu, možda i manje, ali kroz dve, tri ili četiri godine 60 - 70 dolara po barelu izgledaće nam neverovatno jeftino," kaže Tisfild.

Američki Sekretarijat za energetiku predviđa da će u drugoj polovini godine prosečna cena biti oko 67 dolara po barelu, ali grejanje i benzin verovatno će poskupeti pre nego što se cene stabilizuju.

XS
SM
MD
LG