Linkovi

Predsednički izbori u Iranu


Iranski državni mediji navode da je Mahmud Ahmadinedžad ponovo izabran za predsednika Irana, ali njegov reformistički rival, bivši premijer Mir Hosein Musavi, takođe tvrdi da je pobedio. Preliminarni rezultati iranskih predsedničkih izbora se očekuju sutra.

Iranci su danas u velikom broju izašli na predsedničke izbore, na kojima se vodila tesna bitka između Ahmadinedžada i Musavija. Glasanje je zbog dugih redova na biračkim mestima produženo za šest sati. Izborni zvaničnici su predviđali da će odziv biti viši od 70 odsto, što je kako je naveo šef iranske izborne komisije, bez presedana.


Pošto je i sam ispunio glasački listić, vrhovni lider Irana, ajatola Ali Hamenei, apelovao je na glasače da i oni učine isto. On je pozvao Irance da ostanu mirni i da spreče svaki pokušaj izazivanja "nepetosti" na biralištima.

Predsednik Ahmadinedžad je posle glasanja obećao Irancima svetlu i naprednu budućnost.

Reformistički sveštenik Mehdi Karubi i konzervativni bivši komandant Revolucionarne garde, Mohsen Rezai, takođe su kandidati na ovim izborima, na kojima su ključna pitanja u vezi sa iranskom ekonomijom, nuklearnim programom i odnosima sa inostranstvom.

Kampanja uoči izbora bila je žestoka, sa masovnim mitinzima, uzavrelim televizijskim debatama i visokim stepenom netrpeljivosti među kandidatima. Analitičari smatraju da će rezultat biti tesan, a očekuje se da će prve cifre biti poznate sutra. Ako ni jedan od kandidata ne osvoji većinu glasova, dvojica vodećih suočiće se u drugom krugu izbora, u petak, 19. juna.

XS
SM
MD
LG