Linkovi

Ren: Snimci Mladića prije dolaska nove vlade


Danas je evropski komesar za proširenje, Olli Ren, reagujući na snimke Ratka Mladića objavljene na bosanskohercegovačkoj Federalnoj televiziji, iskazao uvjerenje kako je riječ o starim snimcima, u svakom slučaju nastalim prije nego što je na vlast došla nova vlada u Beogradu. On kaže kako duboko vjeruje da Beograd čini sve kako bi ostvario punu saradnju sa Hagom, što uključuje i hapšenje i transfer u Hag Ratka Mladića.

Nakon što se danas sureo sa ministrom vanjskih poslova Srbije, Vukom Jeremićem, evropski komesar za proširenje je kratko komentarisao objavljene video snimke haškog bjegunca Ratka Mladića.

"Bio bih krajnje iznenađen kada bi se tvrdnje da snimci potiču iz 2008. godine, pokazale kao tačne. U stvari, ja sam u u stalnom kontaktu sa određenim obavještajnim službama i naravno Haškim sudom i posljednja sigurna tvrdnja o skrovištima Ratka Mladića odnosi se na proljeće 2006. godine, a Mladićevo prisustvo u Beogradu datira iz još ranijeg vremena. Sasvim sigurno, tamo nije bio od proljeća 2008. godine kada je formirana nova vlada u Srbiji i nemam nikakve sumnje u to da li su nova vlada i predsjednik potpuno opredjeljeni ispunjenju međunarodne pravde".

"Nema nikakve šanse da su snimci napravljeni 2008. Ne govorim o onome ranije, ali ova vlada je u potpunosti opredjeljena da zaključi proces saradnje sa Haškim sudom", kazao je srpski šef diplomatije.

A saradnja Srbije i ostalih država Zapadnog Balkana sa Haškim sudom biće tema i dijela sastanka evropskih ministara narednog ponedjeljka u Luksemburgu, kojem će prisustvovati i šef haških tužitelja. Inače, očekuje se da će ministri iz Luksemburga uputi poziv Evropskoj komisiji da dovrši prijedlog za ukidanje viznog režima za države regiona. Tačnije, one među njima koje su ispunile uslove za to. Prema naznakama kakve se pred skup ministara čuju u Briselu, raspoloženje evropskih članica ide u smjeru davanja zelenog svjetla, sem Makedoniji, i Srbiji i Crnoj Gori. Tumači se to ohrabrenjem za učinjeni progres Beograda i Podgorice u smjeru ispunjenja uslova i standarda neophodnih za otvaranje evropskih granica. Značilo bi to, praktično, da bi mjera ukidanja viza stupila na snagu prvih dana naredne godine.

Što se ostatka zapadnobalkanskog društva tiče, BiH i Albanije, sudbina njihovog statusa u bezviznom procesu biće poznata kada se dovrši konačan prijedlog Evropske komisije. Danas je najavljeno: najkasnije do 1. augusta, kada počinje ljetnja pauza u radu evropskih institucija, a najvjerovatnije, početkom jula.


XS
SM
MD
LG