Linkovi

Gejts traži veću podršku za Avganistan


Avganistanski ministar odbrane Abdul Rasim Vardak je na sastanku NATO-a u Briselu pozvao evropske vlade da pojačaju podršku višenacionalnoj misiji u Avganistanu. On je naglasio da bi breme trebalo da bude podeljeno ravnomerno, dodavši da Avganistan radi na jačanju sopstvenih bezbednosnih snaga da bi mogao da se brani od talibanske pobune.

U Brisel je doputovao i američki sekretar za odbranu Robert Gejts, koji se prethodno u Holandiji sa ministrima NATO-a takođe razgovarao o Avganistanu. On je novinarima izjavio da prvi put veruje da su stvari postavljene na mesto da bi izgledi na uspeh na početku promene zamaha postali razumni. Gejts je dodao da će američki Kongres i narod po svemu sudeći nastaviti da podržavaju misiju, ako - kako se izrazio - budemo u stanju da im pokažemo da postižemo napredak.

Gejts je govorio i o Severnoj Koreji i objasnio da najnoviji obaveštajni podaci ne ukazuju da ta zemlja mobiliše trupe i opremu, ali da nepredvidiva priroda njenog rukovodstva ne dozvoljava da se odbace pretnje.

XS
SM
MD
LG