Linkovi

SZO proglasila pandemiju gripa H1N1


Svjetska zdravstvena organizacija je na današnjem vanrednom sastanku proglasila pandemiju svinjskog gripa, koji nastavlja da se širi po svijetu. Direktorka organizacije Margaret Čen saopštila je da je do sada registrovano gotovo 30 hiljada slučajeva virusa H1N1 u 74 zemlje.

Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila pandemiju gripa prvi put nakon 41 godine.

Svijet je sada na početku pandemije gripa. Riječ je o ranoj fazi i širenje virusa se pažljivo prati. Ni jedna prethodna pandemija nije bila tako rano otkrivena ili pažljivo praćena od samog početka”, kazala je direktorka SZO-a Margaret Čen.

Proglašenje pandemije ne znači međutim da je virus postao mnogo opasniji, već da se proširio u više zemalja. Podizanje nivoa uzbune od svinjskog gripa na najviši, šesti nivo, očekuje se da će dovesti do pooštravanja zdravstvenih mjera u 193 članice SZO-a.

Podizanjem uzbune na fazu šest, šalje se važna poruka zemljama da moraju da budu oprezne, bez obzira na stepen rasprostranjenosti epidemije na njihovim teritorijama. Kao što sam kazala, virus gripa je nepredvidiv“, naglasila je Čen.

Virus H1N1 pojavio se u aprilu u Meksiku i Sjedinjenim Državama i do sada je odnio više od 140 života. Do danas je registrovano gotovo 30 hiljada slučajeva u 74 zemlje. Njemačke vlasti potvrdile su danas 30 slučajeva gripa u jednoj japanskoj školi u Diseldorfu. Na Filipinima, zbog porasta broja oboljelih, obustavljena je nastava u nekoliko škola, a novi slučajevi su zabilježeni i u Hong Kongu. Farmaceutske kompanije razvijaju vakcinu, koja bi mogla da bude proizvedena za nekoliko mjeseci.


XS
SM
MD
LG