Linkovi

Dančenko: I SAD i Rusija deluju nemoćno u pogledu Irana i Koreje


Šta se može očekivati od predstojećeg moskovskog samita predsednika SAD Baraka Obame i Rusije Dmitrija Medvedeva o nizu pitanja, uključujući sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja, terorizmu, Severnoj Koreji, Iranu? Za Glas Amerike o tome govori spoljnopolitički saradnik Brukingsovog instituta, Igor Dančenko.

Dančenko: “Velika su očekivanja u vezi sa predstojećom posetom predsednika Baraka Obame Rusiji. Predsednici Obama i Medvedev su se već sastali u Londonu početkom aprila i uspostavili lični kontakt. Medjutim, lično mislim da se na samitu neće postići značajniji rezultati, posebno u pogledu dominantnog pitanja - sporazuma o smanjenju nuklearnog oružja koji bi zamenio postojeći sporazum START, koji ističe 9. decembra. Mislim da jednostavno nema dovoljno vremena za to jer nisu izvršene nužne pripreme niti su svi aspekti tih problema razradjeni. Pored toga, rešenja pojedinih važnih problema zahtevaju učešće drugih zemalja, posebno regionalnih sila, kao što je, recimo, Kina, čija podrška je presudno važna u pogledu Severne Koreje, ili Izraela u pogledu Irana, da bi se na konstruktivan način rešile krizne situacije. Do sada, ustvari, i SAD i Rusija deluju nemoćno i u pogledu Severne Koreje i Irana, uprkos retorici“.

Glas Amerike: Kakav vid saradnje se očekuje izmedju SAD i Rusije u pogledu terorizma?

Dančenko: „Kao što znate, Rusija se protivila američkom vojnom angažovanju u Iraku i ona nije promenila svoj stav o tome. Sada su Irak i Avganistan centri terorističke aktivnosti. U pogledu Avganistana, zemlje koja je u žiži terorističkih previranja, gde je Rusija imala veoma teško iskustvo 80-tih godina prošlog veka, Moskva će biti intenzivnije angažovana u antiterorističkim aktivnostima kako u Avganistanu, pa i Pakistanu, indirektnom podrškom, i u Iranu, ali sumnjam da će se direktno angažovati, posebno ne u vojnom kontekstu. Ta saradnja će biti ograničena na bezbednost granica, borbu protiv krijumčarenja narkotika, logistiičku podršku Rusije i bivših država Sovjetskog Saveza, mada će sve to ustvari biti ograničen doprinos, posebno u Avganistanu“.

Glas Amerike: Šta biste mogli da nam kažete o nuklearnoj saradnji Rusije i Irana, koja je trn u oku zapada?

Dančenko: „Rusija je već uputila nuklearno gorivo za nuklearku u Bušeru na jugu Irana, koja se sada testira i očekuje se da bude potpuno operativna do kraja ove godine. Medjutim, Rusija odvaja ovakve aktivnosti od pitanja neširenja nuklearnog naoružanja. U pitanju je irački civilni projekat, mada postoji kontroverza oko ruske dostave protivavionskih raketa tipa S-300 Iranu. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u svojim nastupima u poslednje vreme nije jasno obelodanio da li su te rakete dostavljene ili ne. Ukoliko Rusija to učini, ona će tvrditi da je reč o odbrambenom oružju, koje neće značajnije unaprediti vojni kapacitet Irana. Takvim delovanjem Rusija istovremeno štiti svoj regionalni politički i ekonomski uticaj“.

XS
SM
MD
LG