Linkovi

Krajsler nastavlja borbu za sopstvenu budućnost pred sudovima


Treći po veličini proizvođač automobila u Sjedinjenim Državama, saopštio je da neće moći da opstane ukoliko se ne spoji sa italijanskim „Fijatom“ i eliminiše otprilike četvrtinu prodavnica svojih vozila. Američki Vrhovni sud je, medjutim, privremeno zaustavio sporazum o prodaji „Krajslera“ italijanskom „Fijatu“. Sudija Rut Bejder Ginsberg je odložila prodaju, da bi se sudu dalo vreme da razmotri primedbe nekih „Krajslerovih“ investitora. Nekoliko penzionih fondova i potrošačkih organizacija u Indijani, tvrdi da bi „Krajsler“ mogao više da dobije od neke druge kompanije, ili ako bi prodavao pojedine delove imovine kroz proces likvidacije. Odluka Vrhovnog suda bi mogla da bude privremeno olakšanje i za stotine prodavnica „Krajslerovih“ vozila, kojima je danas pretilo zatvaranje.

Prodavnica „Krajslerovih“ automobila Emi Kroun u Mičigenu, danas je trebalo da se zatvori.

„Ogorčena sam u izvesnom smislu, jer mislim da je sve to pogrešno. Mislim da je ovo što se događa pogrešno,“ kaže Kroun.

Ipak, neki od gotovo 800 prodavaca koji su žrtve stečaja kompanije „Krajsler“, gaje nadu da bi odluka Vrhovnog suda da privremeno zaustavi prodaju „Krajslera“ „Fijatu“, mogla da ih spase.

„Sve što znamo jeste da je stvar odložena i da će to možda produžiti proces i dovesti do malo boljeg istraživanja i bolje odluke, umesto presecanja na panju,“ dodaje ona.

Ova „smetnja na putu“ se dogodila nedelju pre krajnjeg roka za „Krajslerovo“ spajanje sa „Fijatom“ – na osnovu sporazuma koji je podstakla i razradila Obamina administracija. Odluka znači da je sporazum sada zamrznut dok Vrhovni sud ne bude mogao da odluči da li će da sasluša zahtev tri penziona fonda u Indijani, koja se protive toj prodaji.

„Glavno pitanje ovde je da li prosečni Amerikanci, penzioneri poput ovih koje ja zastupam, imaju ili ne pravo na zaštitu sopstvene imovine, ili ona može da im bude oduzeta na osnovu odluke federalne vlade,“od gotovo 800 prodavaca koji su žrtve stečaja kompanije „Krajsler“, gaje nadu da bi odluka Vrhovnog suda da privremeno zaustavi prodaju „Krajslera“ „Fijatu“, mogla da ih spase. kaže Ričard Mardok, predsednik centralne banke Indijane

Penzioni fondovi – pripadnika policije, učitelja i poreskih obveznika, treba da izgube najmanje 6 miliona dolara ako se dogovor o prodaji ostvari, što je majušni deo u odnosu na milijarde o kojima se radi, ali oni tvrde da je predsednik Obama prevazišao svoja ovlašćenja koristeći novac od federalne pomoći i da je Stečajni sud dao prednost zahtevima drugih strana u odnosu na njihove.

“Izgleda da ćemo ipak dobiti svoju šansu u sudu, u Vrhovnom sudu i to je veoma dobar znak,“ dodaje Mardok.

Portparol „Fijata“ je danas rekao da kompanija neće odustati od namere da kupi „Krajsler“, čak i ako se ceo proces produži i posle krajnjeg roka, 15. ovog meseca. Bela kuća je upozorila da bi sprečavanje spajanja „Krajslera“ i „Fijata“ i propast „Krasjlera“ mogli da imaju „veoma ozbiljne posledice“.


XS
SM
MD
LG