Linkovi

Obama želi 'plaćanje u hodu', banke vraćaju pozajmice


Predsednik Barak Obama je zatražio od američkog Kongresa da obnovi takozvani sistem „plaćanja u hodu“, u kojem je bilo kakav nova poreza ili određeno povećanje troškova, u skladu sa uštedom u drugim sektorima.

Obama je danas u Beloj kući izjavio da plaćanje za ono što je potrošeno predstavlja „zdrav razum“ i da taj princip treba da se pretvori u zakon. Predsednik je istakao da je „neodgovorna“ fiskalna politika iz prošlosti dovela zemlju u velike dugove i da će za rešenje tog problema biti potrebni vreme, strpljenje i teške odluke. Predsednik je takođe zapazio da je nekoliko finansijskih institucija koje su primile novac iz paketa pomoći poreskih obveznika, spremno da vrati 68 milijardi dolara, dodavši da vlada ostvaruje profit na osnovu prvog kruga vraćene pomoći. Ipak, on je zaključio da ekonomska kriza i dalje stvara „bolne probleme“ za poslovanje i porodice Amerikanaca. Obama je pozdravio želju jednog broja najvećih američkih banaka da otplate obimne pakete vladine pomoći, ali i podsetio da nacionalni finansijski problemi nipošto nisu prestali.

Deset banaka je danas dobilo odobrenje da otplati 68 milijardi dolara hitne pomoći. Vlada je dala tu pomoć bankama prošlog oktobra, da bi pomogla institucijama koje su se našle u nevolji i ohrabrila zabrinute investitore. Nadležni u nekim od tih banaka kažu da im pomoć i nije bila potrebna, dok drugi kažu da su banke sada dovoljno jake da mogu da stoje na sopstvenim nogama. Zvaničnici banaka su se bunili protiv nekih pravila koja je ta pomoć propisivala, među kojima je i ograničenje zarada izvršnih direktora finansijskih institucija.

XS
SM
MD
LG