Linkovi

Prvi zatvorenik iz Gvantanama prebačen na teritoriju Sjedinjenih Država radi sudjenja


Američke vlasti su, po prvi put radi sudjenja, prebacile jednog osumnjičenog teroristu iz zatvora u zalivu Gvantanamo u Sjedinjene Države.
Američki Sekretarijat za pravosudje navodi da je navodni zaverenik Al Kaide, Ahmed Gilani, stigao danas u Njujork radi sudjenja za učešće u bombaškim napadima na američke ambasade 1998. godine u Africi, u kojima su poginule 224 osobe.
Gilani, inače državljanin Tanzanije, suočen je sa optužnicom od 286 tačaka koje između ostalog obuhvataju zaveru sa Osamom bin Ladenom i drugim članovima Al Kaide da ubijaju Amerikance, kao i zasebnim optužbama za ubistvo za svakog poginulog u pomenutim napadima.
U napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, 7. avgusta 1998. godine poginulo je 12 Amerikanaca.
Gailani će biti prvi zatvorenik iz centra u zalivu Guantanamo kome će se suditi pred civilnim američkim sudom. To sudjenje će, kako se očekuje, biti važan probni proces za planove predsednika Baraka Obame da do januara 2010. zatvori pritvorni centar Gvantanamo i neke od osumnjičenih izvede pred sud. Očekuje se da će se Gailani već danas pojaviti u sudnici u Njujorku.

XS
SM
MD
LG