Linkovi

Avionska industrija nastavlja da beleži velike finansijske gubitke


Svetske avionske kompanije će, usled globalne recesije, ove godine izgubiti 9 milijardi dolara, izjavio je šef Međunarodne asocijacije vazduhoplovnih prevoznika (IATA), Đovani Bisinjani u Maleziji na godišnjem samitu avionskih prevoznika.

On je podsetio da je prošle godine izgubljeno više od 10 milijardi dolara, a da će se negativni rast u avionskoj industriji nastaviti i ove godine zbog pada potražnje, nepoverenja potrošača i bojazni od pandemija.

IATA, koja predstavlja 230 svetskih aviokompanija, takođe navodi da su indijski i kineski avionski prevoznici prijavili ogromne finansijske gubitke zbog globalne ekonomske krize i smanjenja izvoza, i predviđa da će se takav trend nastaviti tokom 2009. Trećinu gubitaka najverovatnije će podneti azijsko-pacifički region.

Bisinjani je apelovao na aviokompanije da prilagode svoje poslovanje, smanje troškove i tako povećaju prihode. On je takođe predložio štednju goriva i podizanje cena usluga, kao i istraživanja o povećanju efikasnosti u korišćenju goriva za 1,5 odsto do 2020. godine.

XS
SM
MD
LG