Linkovi

Pronađen rep aviona 447 kompanije "Er Frans"


Brazilske vlasti su saopštile da su istražitelji pronašli rep aviona “Er Fransa” koji se prošle nedelje srušio u Atlantik na putu od Rio de Ženeira ka Parizu.

Za to vreme, američka mornarica objavila je da će dva najmodernija uređaja tokom ponedeljka biti dopremljena na francuske brodove u vodama Brazila, kako bi bili upotrebljeni u traganju za crnim kutijama. U saopštenju se navodi da ta oprema može da primeti signale koje crne kutije šalju 30 dana od momenta nesreće, do dubine od 6,100 metara. Crne kutije se nalaze na dubini od oko 3,000 metara i neophodne su kako bi se utvrdio uzrok pada aviona.

Od 228 ljudi koliko je bilo na letu 447 "Er Fransa", do sada je pronađeno 16 tela na mestu gde se pretpostavlja da se avion srušio, navodi brazilska vojska. Dodaje se i da je u nedelju tokom noći pronađen veliki broj otpadaka aviona severoistočno od ostrva Fernando de Noronja, na severoistočnoj obali Brazila.

Brazilski predsednik, Luiz Inasio Lula de Silva je u radio obraćanju poručio da će njegova vlada učiniti sve u njenoj moći kako bi pronašla sve žrtve avionske nesreće i zaključio da iako to neće rešiti problem, pružiće olakšanje porodicama koje će moći da sahrane svoje voljene.

Francuski stručnjaci kažu da je rano izvoditi zaključke šta je prouzrokovalo pad aviona, ali se sve više dovode u pitanje senzori brzine aviona, jer kako se navodi, ukoliko su oni netačni, pilot bi mogao da vozi previše brzo ili previše sporo, što može da dovede do katastrofe.

"Erbas" je predložio zamenu dela sistema za kontrolu brzine kretanja na avionima tipa A330, što "Er Frans" nije uradio na avionu koji se srušio.

XS
SM
MD
LG