Linkovi

Evropljani se odlučili za konzervativce


Ultradesničarska Britanska nacionalna partija po prvi put je osvojila mesto u evropskom parlamentu, objavljeno je posle 4 dana glasanja na evropskim izborima na kojima je zabeležena najslabija izlaznost u istoriji.

Prvi rezultati izbora pokazuju da konzervativne stranke vode u nekim od vodećih ekonomija Evropske Unije, uključujući Nemačku, Francusku, Italiju, Poljsku i Španiju, dok levičari beleže ogromne gubitke.

Laburistička stranka britanskog premijera, Gordona Brauna, koju u poslednje vreme prati niz skandala, pala je na treće mesto, što je stvorilo nove probleme za premijera Brauna u momentu kada se od njega traži ostavka.

Demohrišćanska stranka nemačke kancelarke, Angele Merkel, dobila je 31 odsto glasova i time jedva osvojila pobedu, što je kancelarki Merkel učvrstilo poziciju za izbore u septembru kada će se kandidovati za drugi mandat.

U međuvremenu, vladajuće partije u desetinama evropskih zemalja pretrpele su poraz na izborima za evropski parlament. Istraživanja pokazuju da sve manje Evropljana veruje u uspeh Evropske Unije i da smatra da su članovi evropskog parlamenta neupućeni u svakidašnje probleme običnih građana.

Evropski zvaničnici su objavili da je tokom četiri dana na izbore izašlo malo više od 43 odsto glasača – mali odziv koji su analitičari i predvideli jer, kako navode, glasači krive 27-o članu EU da nije učinila dovoljno u borbi protiv globalne ekonomske krize.

Prema prvim rezultatima, blok desno od centra će imati 271 mesto u parlamentu koji broji 736 članova. Socijalisti će najverovatnije imati 161 mesto. Liberali, Zelena partija, ultralevičari i pripadnici nezavisnih partija će imati ostatak mesta u parlamentu u kojem se donosi većina evropskih zakona i odobrava budžet.

XS
SM
MD
LG